Mobile banking in de chocoladefabriek

Op 29/04/16
Deel via

Chocoladefabrikant Barry Callebaut biedt kleine cacaoproducenten de kans om in een programma voor mobile banking te stappen. Het geeft ze de kans om snel en veilig betaald te worden.

Mobiele transacties lijken voordelen op te leveren voor alle economische sectoren. En niets lijkt de opmars van de digitale bank nog te kunnen stoppen.

We hadden het al over de debetkaart die Uber in San Francisco aan zijn chauffeurs geeft, zodat ze meteen het geld van een uitgevoerde rit ontvangen. Een beetje in dezelfde trant ontwikkelde de Zwitserse groep Callebaut in Ivoorkust een nieuw programma in het kader van zijn Cocoa Horizons Foundation. Het is een initiatief om de levensstandaard van de kleine lokale producenten op te krikken zonder cash geld te gebruiken.

Cacaoboeren die meedoen, ontvangen een mobiele telefoon op zonne-energie. Ze kunnen er hun aankopen mee betalen of de bedragen die ze aan overheidsdiensten verschuldigd zijn afbetalen. De distributeurs storten het geld voor de aangekochte cacaobonen rechtstreeks op de bankrekening van de boeren. Het systeem is beveiligd met wachtwoorden. 

Het programma biedt talrijke voordelen op een continent met een laag percentage bankklanten en grote sociale verschillen tussen bevolkingsgroepen. Twee andere argumenten voor de grote kansen op succes van dergelijke acties zijn de criminaliteitsgraad en het gevaar voor diefstal.

Niet alleen de lokale boeren varen wel bij dit systeem. Barry Callebaut professionaliseert de sector, versterkt zijn bevoorradingszekerheid en verbetert zijn imago door een grotere betrokkenheid bij fair trade.