Mobile banking strijkt neer in Marokko

Op 02/06/14
Deel via

In Marokko proberen banken nu mobile banking te introduceren. Iets waar de operatoren niet in geslaagd zijn, meer bepaald door een gebrek aan een voldoende groot verkoopnet.

Tot nu toe oogstte het mobile banking-aanbod niet het verhoopte succes in Marokko. De reden hiervoor moet gezocht worden bij de vaak hoge abonnementskosten in een land waar amper 54 % van de bevolking een bankrekening heeft.

Al Barid Bank koestert grote ambities voor haar jongste innovatie: de universele mobiele bank. De bank heeft 1.870 kantoren verspreid over heel het land en telt meer dan 6 miljoen klanten. Dat is ongeveer een derde van alle Marokkanen die een bankrekening hebben. Bovendien heeft Al Barid Bank met 2 miljoen stuks het tweede hoogste aantal bankkaarten.

Al Barid Bank heeft haar aanbod herzien om zich beter af te stemmen op de behoeften van het Marokkaanse publiek. De bank vindt dat het onmogelijk is aanwezig te zijn in bepaalde dorpen, omdat de potentiële return on investment er te klein is. Net die klanten – dikwijls mensen met een laag inkomen – zouden belangstelling kunnen hebben in een goedkope mobiele bankservice.

Om zo toegankelijk mogelijk te zijn, richt het aanbod zich tot klanten en niet-klanten. Het bereikt haar doelpubliek door de goedkoopste overschrijvingstarieven van het land te hanteren. De mobiele app werd zo opgevat dat hij compatibel is met alle telefoons, ook oudere modellen. De app biedt toegang tot diensten zoals stortingen, overschrijvingen, rekeningbeheer, betaling van facturen en cheques, en herladen van je telefoon. Heel vernieuwend is de mogelijkheid om gewoon met je telefoon geld op te vragen aan een automatisch loket zonder je bankkaart te gebruiken.

“Het aanbod van Al Barid Bank is toegankelijk voor iedereen en vormt zo een hefboom voor de financiële integratie van een bevolking die weinig voeling heeft met de bankwereld maar des te meer met het gebruik van mobiele telefoons”, vertelde A. Benjelloun Touimi, algemeen directeur van Poste Maroc, op 1 maart aan het magazine ‘Le Reporter’.