‘Mobile Money’ voor wie geen toegang heeft tot bankdiensten

Op 02/06/14
Deel via

In het kader van het World Mobile Congress bevestigt een rapport van de GSMA aan de hand van cijfers dat de ‘Mobile Money’-diensten voor mensen die geen toegang hebben tot bankdiensten overal ter wereld aan belang winnen. We zetten de belangrijkste ‘highlights’ van het onderzoek even op een rijtje.

Het programma ‘Mobile Money for the Unbanked’ van de GSMA (dat 850 mobiele telefoonoperatoren in 128 landen vertegenwoordigt) heeft de derde editie van haar rapport ‘Mobile Financial Services State of the Industry’ gepubliceerd.

“Dit rapport onderstreept de enorme impact van mobiel geld op ontluikende markten door toegang te bieden tot steeds meer producten en diensten en door miljoenen mensen te helpen hun dagelijks leven te beheren en hun bestaansmiddelen te verbeteren”, vertelt Tom Phillips, Chief Regulatory Officer bij de GSMA.

Dit jaar tellen 13 ‘Mobile Money’-diensten elk meer dan één miljoen actieve mobiele geldrekeningen. Het aantal actieve gebruikers van mobiel geld blijft op die manier jaar na jaar toenemen. In 2014 stond de teller op 61 miljoen actieve rekeningen, tegenover 37 miljoen een jaar eerder.

Of dit enkel een Afrikaans fenomeen is? Niet meer. De diensten breiden zich uit naar veel andere regio’s. De GSMA telt 219 diensten in 84 landen.

De meeste van die diensten zijn gevestigd in Sub-Saharaans Afrika (52 %). Mobiel geld verspreidt zich ook in Latijns-Amerika (er zijn 19 lanceringen gepland).

In juni 2013 kon je met mobiel geld terecht bij 53.000 handelaars en gebruikten 16.000 instellingen mobiel geld als betaalplatform om betalingen van facturen te aanvaarden of lonen uit te betalen.

De markt evolueert met nieuwe producten zoals pakketbetalingen en winkelbetalingen. Om de transacties te beveiligen, kondigde de GSMA op 25 februari het samenwerkingsinitiatief ‘Mobile Connect’ aan. Doel is consumenten een beveiligde toegang te bieden tot elektronische diensten door zich te identificeren met de account van hun mobiele telefoon. Een aantal grote namen ondersteunen dit initiatief: Dailymotion, Deezer, Gemalto, Giesecke & Devrient, Morpho, Oberthur en VALID.