Mobo, de mobiele kassa

Op 18/07/14
Deel via

In Frankrijk start BNP Paribas met Mobo, een kassa op je smartphone. Winkeliers, taxichauffeurs en medici kunnen er makkelijker geld mee ontvangen.

Wie de voorbije maanden naar de Verenigde Staten reisde, heeft zeker gemerkt hoe populair Square-terminals zijn. De oplossing combineert een bankkaartlezer die via de jackpoort wordt aangesloten op een iPhone, iPad of Android en werkt via een mobiele app die fungeert als kassa. In veel winkels heeft de Square-kassa op iPad al de plaats ingenomen van de traditionele kassa. Een ‘swipe’, een handtekening, een glimlach,… en ‘t is betaald. Graag een reçuutje? Het zit zo in je mailbox.

BNP Paribas pakt nu met een vrijwel identieke service uit in Frankrijk. Mobo is bedoeld voor winkeliers, ambachtslieden en beoefenaars van vrije beroepen die zich moeten verplaatsen voor hun job. Denk maar aan dienstverlening aan huis, taxichauffeurs, medici of handelaars. De technologie werd 6 maanden lang getest bij een panel van klanten en prospecten. En vandaag kan iedereen ze gebruiken.

Wat is Mobo precies? Het systeem combineert een kassa-app voor Android en iPhone met een kaartlezer (een toestel via Bluetooth verbonden met de smartphone). Net als met Square ontvangt de klant na de betaling een ticket van zijn verrichting via e-mail. Met de mobiele app kan een winkelier extra diensten beheren. Bijvoorbeeld een product- of servicecatalogus, maar hij kan ook promo’s beheren en kassatickets personaliseren. De volledige uitleg zie je in dit filmpje. Square en BNP Paribas zijn niet de enige spelers die hierop inzetten. Met PayPal Here creëert ook de dochter van eBay een klein toestel (dat beschikbaar is in alle Angelsaksische landen). Je sluit het via de jackpoort aan op een smartphone.