Mondo, de bank die geld ophaalt via crowdfunding …

Op 15/04/16
Deel via

1,3 miljoen euro, zoveel haalde de Britse bank Mondo via crowdfunding op, in minder dan … twee minuten! Wat schuilt er achter dit opmerkelijke fenomeen?

Mondo zou je een “mobile first” bank kunnen noemen, precies zoals Hello bank!. Alleen … het is niet echt een bank. Het bedrijf wacht momenteel op zijn officiële licentie. Ondertussen ontwikkelde het al een app voor smartphones waarmee je een prepaid lopende rekening beheert (via MasterCard) en je finaniële zaken kunt beheren. Alles werkt gratis en kosteloos (zelfs in het buitenland). 

Op 29 februari lanceerde Mondo een crowdfundingcampagne die alle records verpulverde. Nauwelijks 1 min 30 na de lancering was het doel van een miljoen pond al bereikt. 1.800 investeerders waren daarvoor voldoende. Het gemiddelde geïnvesteerde bedrag bedroeg 700 euro.

Gevolg: de website van het crowdfundingplatform ging tijdelijk uit de lucht, waardoor sommigen niet konden deelnemen aan de financiering (meer dan 8.800 leden van Crowdsource hadden belangstelling getoond voor deze campagne).

Waarom zoveel interesse? Het was de eerste keer dat een (toekomstige) bank aan haar klanten een partnership voorstelt dat hen dezelfde rechten verleent als de traditionele aandeelhouders.

“Wij willen de eerste bank zijn die klanten aandeelhouders laat worden via crowdfunding. Wij doen nog wel meer zulke dingen. Denk aan het feit dat wij onze mobiele app, die nog in de alpha-fase zit, samen met onze gebruikers uitwerken”, verklaarde Tom Blomfield, CEO van Mondo. Met andere woorden: wat disruptief is, is het feit dat de Mondo-bank gedeeltelijk het eigendom van haar klanten zal zijn.

Dit succes laat sporen na. Er zal nog op deze manier geld worden opgehaald, zoveel staat vast, zelfs tot in 2020. Een hele krachttoer, maar toch ook vooral een nieuwe en disruptieve manier om de traditionele banken te beconcurreren. Mondo steunt hiervoor op de autonomie van informatiesystemen en participatieve marketingmethodes.

Het Verenigd Koninkrijk dient trouwens maar als lanceringsplatform. Zoals blijkt uit de naam koestert Mondo wereldwijde ambities. Het bedrijf heeft al gebruikers in 50 landen en meer dan 30.000 mensen staan op een wachtlijst om de diensten ook te kunnen gebruiken.