Mondo, een concurrent voor de banken?

Op 19/12/15
Deel via

Mondo is een “fintech”-bedrijf dat met een disruptief model de traditionele bank in de verdediging wil dringen. Het biedt slechts een lopende rekening, maar dan wel een hele slimme, die de klant vooral een optimale ervaring wil bieden.

De aanpak van Mondo is anders, met veel nadruk op mobiele aspecten en Personal Finance Management (PFM). De “application programming interfaces” (API’s) worden al vanaf de lancering van de alfa-versie ter beschikking gesteld van derden.

Mondo wil in de eerste plaats een eenvoudig model aanbieden: een app waarmee je op een smartphone je lopende rekening beheert. Een PFM-oplossing vormt de kern van het product. Omdat het bedrijf nog geen banklicentie heeft (die er wel in 2016 aankomt), biedt het momenteel een prepaid MasterCard. Die is trouwens volledig gratis, ook in het buitenland.

Wat de oplossing origineel maakt, is dat ze toegang geeft tot de API’s, zodat anderen - momenteel vrijwilligers ouder dan 18 die over een iPhone beschikken - heel snel extra diensten aan de kernapplicatie kunnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan berichten die worden toegevoegd op de tijdlijn van de transactes of de mogelijkheid om in realtime meldingen over de uitgevoerde transactie te ontvangen. In de informatiestroom van de betaalapp zouden ook de aankopen kunnen worden geïntegreerd om het gedrag van de consument te sturen in de richting van spaarformules, promotieaanbiedingen of klantentrouwprogramma’s.

Mondo hanteert dus het model van een “lean start-up”: het beschikt niet over een complete oplossing, maar test zijn concept met een “minimum viable product” (MVP). Het bedrijf gaat ook de verbintenis aan om fouten snel te corrigeren en nieuwe functies toe te voegen. Het steunt daarvoor vooral op de gebruikers en het houdt rekening met hun commentaren op de klantenervaring.