Money for Nothing… ?

Op 04/10/12
Deel via

Geld aanbieden blijft voor banken een efficiënt middel om meer fans te krijgen op Facebook en zo hun producten te promoten. De voorbeelden zijn legio. Let wel, deze strategie creëert enkel relaties op korte termijn.

De Spaanse bank Santander zou wel eens de kroon kunnen spannen als het gaat om banken die geld aanbieden op Facebook. Al jaren stort de bank elk uur van elke dag en een hele maand lang 50 £ aan studenten die de pagina Facebook Santander Students liken. Zowel klanten als niet-klanten. Sinds 20 september looft ze 10 dagen lang dagelijks 123 £ uit om de lancering van haar Facebook-pagina Santander UK te vieren!

Liefde is natuurlijk niet te koop. Maar vrienden op Facebook wél! Santander is dus geen alleenstaand geval. Zo organiseerde HSBC in Groot-Brittannië vorig jaar een wedstrijd waarmee studenten een beurs van 15.000 £ konden winnen via de Facebook-pagina van de bank. Chase Freedom kreeg bijna 500.000 fans nadat het in september 2011 uitpakte met de loterij van 1 miljoen dollar, een loterij waaraan enkel de fans mochten deelnemen. De Maleisische bank CIMB kreeg 480.000 followers na een wedstrijd om prepaid cards te winnen. De bank telt vandaag al circa 650.000 followers. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Dit soort acties kan zeker de bekendheid van een nieuwe Facebook-pagina een boost geven, maar het is duidelijk ook een middel om ‘vrienden’ te kopen. Aan de andere kant dreigt de zeepbel uiteen te spatten als dergelijke initiatieven niet meer worden georganiseerd. Geen wonder dus dat sommige acties jaarlijks worden herhaald. Hoewel, sommige consumenten ‘liken’ u misschien, maar daarom blijven ze u niet noodzakelijk volgen. Volgens Exact Target, een bedrijf gespecialiseerd in online marketing, zou meer dan de helft van de consument afhaken als ‘follower’ nadat ze een ‘prijs’ in de wacht hebben gesleept.

Conclusie: cash en promoties kunnen helpen om nieuwe followers aan te trekken, maar het is belangrijk voor ogen te houden dat ze niet op zoek zijn naar een langetermijnrelatie …