Moven, de eerste volledig mobiele ‘bank’

Op 20/02/13
Deel via

Mobiele communicatie en sociale netwerken veranderen de gewoonten van de consument elke dag een beetje meer. Misschien wel in die mate dat bankkantoren vroeg of laat uit het straatbeeld verdwijnen… De eerste bank die enkel ‘mobiel’ bestaat, opent binnenkort de ‘deuren’.

Muziek, films, vervoersbewijzen en zelfs ... banken! Dringt de dematerialisering echt in álle sectoren door? De vraag stellen loont in elk geval de moeite. Al is het maar omdat deze evolutie een echte buitenkans kan betekenen.

We hadden u de socialmediabank Fidor al voorgesteld, een bank die vooral actief is via Facebook. Nu maakt de Moven haar opwachting. Een ‘bank’ die enkel op mobiele netwerken actief is. Een gedurfde keuze die de traditionele bank nog meer op losse schroeven zet.

Moven is geen nieuwe speler op de markt. Het is een bank die al veel inkt liet vloeien. Sommigen verwijten Moven trouwens dat het geen bank is. Hij heeft zijn mede-oprichter Brett King het laten vaststellen en heeft uiteindelijk het suffix "bank" uit de naam van de dienst weggehaald begin februari 2013 (eerste heette Moven namelijk Movenbank). Het gevolg: Moven heeft geen banklicentie. Ze sluit partnerships met lokale banken (in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Australië) voor back-office-taken, risicobeheer en reglementaire verplichtingen.

Toch maakt dat haar experiment als bank die enkel mobiel bereikbaar is niet minder interessant. Veel spelers uit de sector die bereid zijn om zich te mengen in de wedloop naar de bank 3.0 kunnen er iets van opsteken. Wat biedt Moven concreet aan? “Geen papier, geen plastic en geen verborgen kosten.”  Alles gebeurt uitsluitend via mobiele toestellen: uitwisseling van geld tussen vrienden via Facebook, betalingen zonder contact dankzij de NFC-technologie, een ‘intelligente’ follow-up van de uitgaven, real time alerts, cheques aanbieden met foto’s...

Moven heeft ook de bedoeling klanten aan te sporen om hun geld op een verantwoordelijke manier te beheren. Daarom heeft de bank CRED ontwikkeld, een scoringsysteem dat gebruikers helpt om te ‘sparen, op een meer doordachte manier uitgaven te doen en te leven, en in real time hun financiële gezondheid te meten. Hoe beter hun score, hoe meer extra voordelen ze krijgen.

Moven wil 1 miljoen klanten binnenhalen in 24 maanden tijd. De bank zou break-even moeten draaien zodra ze in de VS 500.000 klanten telt.

Lees hier het interview van Brett King aan American Banker over de toekomst van de bank.