Mozilla zet de deur open voor de bitcoin

Op 18/01/15
Deel via

De onafhankelijke webbrowser Mozilla steunen kan vanaf nu met een gift vanuit je bitcoinportefeuille. Een symbolische stap?

Sinds 30 juli aanvaardt de Wikimedia-stichting bitcoingiften van surfers die de ontwikkeling van de Wikipedia-encyclopedie willen steunen. Nog even herhalen dat de bitcoin een betaalsysteem met een volledig digitale munt is. Het peer-to-peer betaalnetwerk is open source en wordt volledig gedragen door de gebruikers, zonder tussenpersonen of toezichthoudende overheid. Bitcoin is het cash geld van het internettijdperk. Inderdaad, cash, want er zijn nu zelfs … bitcoinautomaten!

Na Wikimedia, Greenpeace, Khan Academy, Electronic Frontier Foundation heeft nu ook de Mozilla Foundation – die onder andere de webbrowser Firefox en het mobiele besturingssysteem Firefox OS ontwikkelt – de stap gezet. Sinds eind november 2014 prijkt ze op de lijst van organisaties die het volledig digitale geld aanvaarden.

De Mozilla Foundation gaat voortaan de betaalmodule Coinbase gebruiken om giften te innen. Na de omzetting in dollars komt 100% van de giften bij de Mozilla Foundation terecht. Coinbase houdt geen commissie af, een regel die geldt voor alle verenigingen en die al eerder voor Wikimedia werd toegepast.

Maar er is ook minder positief nieuws op het bitcoinfront. In zijn jaarlijks rapport over cyberbedreigingen waarschuwt beveiligingsexpert Kaspersky dat inbraken in bitcoinportefeuilles nu al de op één na grootste cyberbedreiging in de banksector uitmaken (14%).

Opletten dus, het zou jammer zijn dat je gift in de verkeerde virtuele handen terechtkomt.