MyCheck: betaal je etentje met een app

Op 11/05/15
Deel via

MyCheck is een nieuwe app om je restaurantrekening met je smartphone te betalen. Het bedrijf haalde onlangs 5 miljoen euro op en een van de beleggers is de Spaanse bank Santander. Waarom?

De app MyCheck zag het levenslicht in 2011 en richtte zich eerst tot particulieren. Sindsdien is ze geëvolueerd naar een B2B-model. De nadruk ligt nu op een platform voor klantentrouw en mobiele betalingen, hoofdzakelijk in restaurants. Klanten zijn onder andere de Prezzo- en Busaba-ketens in Groot-Brittannië en Aroma in de Verenigde Staten. Het merk is ook actief in Brazilië en Israël.

Wat is het geheim voor het succes van MyCheck? Klanten gebruiken de app in een restaurant zowel om een menu te raadplegen als om te bestellen en rechtstreeks te betalen. Een kelner hebben ze niet nodig. Restauranthouders vinden dit interessant, omdat ze een heel nauwkeurig beeld van het verbruiksprofiel van de consumenten krijgen. Als ze hun klanten goed kennen, kunnen ze gepersonaliseerde programma’s voor meer klantentrouw ontwikkelen.

In een interview met Techcrunch verklaarde de CEO van MyCheck, Shlomit Kugler: “In de restaurants is sinds de opkomst van de betaalkaarten weinig of niets veranderd. Toch zijn de verwachtingen van de restauranthouders en klanten sterk geëvolueerd. Zij wensen nu een even eenvoudige en complete ervaring als bijvoorbeeld met Uber. Wij bieden reële voordelen: je mag je portefeuille gerust thuislaten, je ontvangt relevante aanbiedingen en je haalt meer uit je smartphone.”

En wat heeft Santander hiermee te maken? In juli 2014 richtte de bank een fonds van 90 miljoen euro op. Het geld is hoofdzakelijk bestemd voor toekomstgerichte bedrijven uit de fintech-sector (technologieën voor financiële toepassingen), waaronder mobiele betalingen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat MyCheck in september 2014 bij de Spaanse bank kwam aankloppen. De succesvolle fondsenwerving leverde in maart van dit jaar uiteindelijk 5 miljoen Amerikaanse dollar op (4,7 miljoen euro).