Neemt LoopPay loopje met de realiteit?

Op 12/12/14
Deel via

Deze oplossing voor mobiele betalingen maakt gebruik van de magneetstroken op kredietkaarten. Maar zit daar nog wel toekomst in, nu betalen via NFC snel aan populariteit wint en vooral sinds de opkomst van chips op de bankkaarten in de VS? Het systeem werd vorig jaar gelanceerd en is al aan een herziening toe, maar zal dat voldoende zijn?

De oplossing voor mobiele betalingen LoopPay werd vorig jaar gelanceerd in het kader van Money2020. Een jaar later werd het uiterlijk wat aangepast ter gelegenheid van dezelfde beurs, onder andere met een nieuwe case voor smartphones.

LoopPay maakt gebruik van de MST-technologie (Magnetic Secure Transmission), of met andere woorden: de magneetstrook. Volgens CEO Will Graylin functioneert dit in 90% van de winkels in Noord-Amerika. Klanten betalen met dit systeem contactloos met alle mobiele toestellen. En de handelaars hoeven hun uitrusting niet aan te passen. Sommige producten zijn erg aantrekkelijk voor de eindgebruiker, zoals de LoopPay ChargeCase, om mobiel te betalen met je iPhone via een smartphonecase die ook een extra batterij bevat (60% extra gebruiksduur).

De nieuwste behuizing, CardCase geheten, kost iets meer dan 40 euro. Ze is compatibel met alle iPhone-modellen en werkt samen met de app van de producent, die je bankkaartgegevens bewaart om er contactloos mee te betalen. Als de handelaar geen geschikt toestel heeft, beschik je als back-up over een traditionele kaart en een plaatsje voor je ID/DL (komt overeen met onze identiteitskaart).

Vraag: hoe relevant is LoopPay nog, nu NFC algemeen ingang vindt en er sinds kort een betaaloplossing in de iPhone zit ingebouwd? Bovendien worden de handelaars aangespoord om hun uitrusting te vernieuwen, zodat ze ook chipkaarten kunnen lezen zoals in Europa. Je kan je dus afvragen hoe het zit met de leefbaarheid op lange termijn. Voorlopig rekent het bedrijf nog op de alomtegenwoordige magneetstrook op de Amerikaanse markt en op de verkoop van iPhone-modellen zonder NFC, zoals de iPhone 5S of de iPhone 5C. Nog niet iedereen heeft een iPhone 6 op zak!

Om de Amerikanen te overtuigen van zijn leefbaarheid heeft het bedrijf op zijn website een vergelijking gepubliceerd tussen Looppay en ApplePay. De cijfers spreken voor zich! Niet verwonderlijk dat er onder de investeerders ook een belangrijke speler als … Visa zit.