NFC of kaart? De tijd zal het leren

Op 26/06/15
Deel via

Eind dit jaar zullen er 10 keer meer mobiele betalingen via een smartphone worden uitgevoerd dan in 2014. Deze forse stijging blijkt ook uit een studie van Deloitte. Zitten wij in een overgangsperiode tussen bankkaart en smartphone?

Wij lazen het vuistdikke rapport van Deloitte: “Technology, Media & Telecommunications Predictions 2015”. Wat hebben wij hieruit opgestoken?

Onder andere dat het aantal telefoons waarmee mobiele betalingen worden uitgevoerd tegen eind 2015 van 0,5% naar 5% zal stijgen. Dit komt overeen met niet minder dan 650 miljoen toestellen met een NFC-chip (van de iPhone tot Android, via Windows Phone en BlackBerry). Deze telefoons zullen minstens één keer per maand gebruikt worden om “contactloos” te betalen in een fysiek verkooppunt (online betalingen blijven hier buiten beschouwing).

Deloitte waarschuwt: mobiele betalingen zullen tegen 2015 nog niet de norm zijn, maar een “spectaculair groeiende nichetoepassing”. De vooruitgang was de laatste jaren inderdaad opmerkelijk. Verdere groei op lange termijn is afhankelijk van de mate waarin de beveiliging wordt verbeterd en de handelaars er belang bij hebben om zich op deze manier te laten betalen. Hoe kan de beveiliging nog verbeteren? Bijvoorbeeld met vingerafdrukherkenning (zoals Touch ID van Apple), irisherkenning of hartslagsensoren.

Wij staan dus aan het begin van een overgangsperiode: “Dat mobiel betalen zal groeien, staat vast. Maar deze betaalwijze zal nog een hele poos naast andere betaalmiddelen evolueren, van cash geld tot eveneens contactloze kaarten, zonder de chipkaarten te vergeten”, voorspelt Deloitte. “Wij zullen nog lang met een portefeuille op zak rondlopen, zoiets vraagt immers tijd!”

Deloitte ziet drie doorslaggevende argumenten: “gebruiksgemak”, “vertrouwen” en vooral het “voordeel” dat de consument doet met mobiele betalingen. Moeten we misschien worden aangespoord met kortingbonnen?