Niet meer bang voor mobile banking!

Op 04/10/12
Deel via

Klanten helpen om hun angst voor mobiel bankieren te overwinnen zal een - zo niet dé – prioriteit worden van banken in de komende maanden. De beveiligingssystemen zijn namelijk efficiënt, veel meer zelfs dan wordt aangenomen. We zetten enkele argumenten op een rijtje om klanten te overtuigen dat ze niet meer bang hoeven te zijn voor mobile banking.

Volgens deze infographic over een recente studie van Creditscore in de Verenigde Staten, zal één op drie gebruikers vanaf 2013 zijn bankverrichtingen uitvoeren met een mobiel toestel. Momenteel vreest nog de helft dat er veiligheidsproblemen kunnen optreden en 60% van de mensen die weigeren om mobile banking te gebruiken hebben geen vertrouwen in de beveiligingssystemen. De Amerikaanse Federal Reserve lijkt dit te bevestigen. Volgens de Fed zou slechts 21 % van de gebruikers van mobiele telefoons de bancaire apps hebben gebruikt afgelopen jaar. Angst zou de reden zijn! Angst die meestal is ingegeven door een gebrek aan kennis van de beveiligingssystemen of door misverstanden.

Vandaar dat de banksector de angstgevoelens bij haar klanten dringend moet wegnemen. Een van de grootste bekommernissen van de sector voor de toekomst. Hoe dit moet gebeuren? Door de klanten te informeren. Elke instelling moet in staat zijn om uit te leggen in mensentaal hoe de beveiligingssystemen klanten en hun gegevens beschermen als ze een transactie uitvoeren via mobile banking. Temeer omdat het voor een bank veel makkelijker is om transacties te beveiligen via een app dan via een webbrowser.

Met een app heb je geen webbrowser nodig. Er is een rechtstreekse link. De verbinding is eveneens beveiligd en er is een systeem met dubbele identificatie. Sommige instellingen ontwikkelen zelfs een derde beveiliging gebaseerd op het activiteitsprofiel van de klant. Bijvoorbeeld een systeem om via de telefoon mondeling wachtwoorden te checken. Zo wordt elke poging tot fraude gedetecteerd en worden lopende transacties afgebroken

Een ander voordeel van mobile banking is dat de meeste smartphones en tablets vandaag vanop afstand opnieuw kunnen worden gereset. Wordt een mobiel toestel gestolen of komt het bij iemand anders terecht, dan kan de klant via zijn computer of vanaf elk ander toestel met internetverbinding de gegevens op zijn mobieltje wissen. Zo kan niemand de telefoon gebruiken om toegang te krijgen tot de rekening van de klant. Klik hier voor meer info over beveiliging

Ook de consument kan maatregelen nemen om zich beter te beveiligen. In dit artikel leest u de belangrijkste mogelijkheden.