Niet tevreden, geld terug!

Op 01/12/14
Deel via

Als in Nederland een klant, om wat voor reden dan ook, een product terugbrengt naar de winkel en de winkelier ermee instemt, dan kan hij het bedrag rechtstreeks op zijn bankkaart laten zetten. Voor online shoppen geldt hetzelfde. Eenvoudig, evident, maar tot nu toe onmogelijk in Europa. Je moest genoegen nemen met cash of een overschrijving.

Zes maanden geleden nam Rabobank het voortouw, ondertussen gevolgd door ING. Bij de winkelketens is IKEA een van de bekendste die rechtstreeks terugbetaalt via je krediet- of debetkaart. Hoe dit werkt? Je stopt gewoon je bankkaart in de betaalterminal en de handelaar heeft nauwelijks een paar minuutjes nodig om je kaart te crediteren. Dus precies dezelfde procedure als bij de aankoop, maar dan omgekeerd.

In Europa is dit weliswaar een nieuwigheid, maar de Amerikanen zijn er al lang mee vertrouwd. Als je een product terugbrengt en je krijgt het bedrag terugbetaald, dan wordt dat over het algemeen rechtstreeks op je bank- of kredietkaart gezet. Op die manier hoef je nooit je bankrekeningnummer te geven. Waarschijnlijk een kwestie van cultuur.

Het meest populaire voorbeeld in de Verenigde Staten is Square Cash, een mobiele app voor Android en iPhone. Als je ze hebt geïnstalleerd, voer je de gegevens in van je debetkaart (Visa of Mastercard). Het systeem stuurt je dan 1 dollar. Vervolgens kan je gratis geld bezorgen aan een andere gebruiker van de app. Technisch gesproken zit het zo: als je $ 50 naar een vriend of klant stuurt, gaat het bedrag van je kaart rechtstreeks naar de kaart van de tegenpartij. En omgekeerd. In de Verenigde Staten is het succes van dit systeem enorm voor kleine terugbetalingen (boodschappen, restaurant) of zelfs betalingen. Omdat het eenvoudig en gratis is. Als je een gecertificeerde rekening hebt, kan je per week tot ongeveer 2.000 euro overzetten. Eigenlijk is dit bijna nog eenvoudiger dan een overschrijving.