Nieuwe inkomsten dankzij Big Data

Op 16/01/13
Deel via

Eerst was er de ‘gold rush’ en nu zouden we wel eens een Big Data rush kunnen meemaken. Want voor banken betekent dit nieuwe inkomsten. Eén bank heeft de sprong alvast gewaagd.

Banken en financiële instellingen zijn vandaag duidelijk intensief bezig met data business. Zoals je al kon lezen in een van onze vorige posts halen banken dagelijks miljoenen gegevens uit transacties van klanten, online-verrichtingen, betalingen met kredietkaarten, opvragingen aan biljettenverdelers, reacties op sociale media, enz. Daardoor kunnen banken nieuwe producten bedenken, ontwikkelen en op de markt brengen, nieuwe markten aanboren, anticiperen op de behoeften van klanten … maar ook nieuwe inkomsten genereren.

Zo redeneert althans de UBank. Deze Australische bank verkoopt de informatie over zijn klanten (anoniem weliswaar) namelijk voor commerciële doeleinden! Hoe? Via zijn online-platform PeopleLikeU. Hiermee kunnen Australiërs hun uitgavengewoonten vergelijken met die van anderen. Nadat ze hun geslacht, leeftijd, loon, woonplaats,… hebben ingevoerd, kunnen bezoekers statistieken over budgetrubrieken raadplegen van mensen met een vergelijkbaar profiel (voeding, reizen, vrije tijd,...). Het wordt natuurlijke ‘interessant’ als je weet dat internetgebruikers voor elke type consument ook hun favoriete leveranciers en handelaars uit verschillende sectoren vermelden. Al die gegevens verdwijnen in een database van een marketingbureau dat samenwerkt met NAB, waarvan UBank een dochter is.

Het meest verbazingwekkende aan dit verhaal is dat UBank niet alleen munt slaat uit de gegevens van zijn klanten, maar dat niemand er zich lijkt aan te storen. Niemand lijkt wantrouwig! Maar niet iedereen heeft even veel ‘geluk’. MasterCard kreeg de banbliksems van klanten over zich heen nadat het bepaalde gegevens van klanten had verkocht voor reclamedoeleinden.

Hoe dan ook, er beweegt iets. Deze nieuwe bron van inkomsten kan meer en meer banken in de verleiding brengen aangezien ze meer en meer gegevens verzamelen over hun klanten (consumptiegewoonten, favoriete merken, koopgewoonten, enz.), meer bepaald via sociale netwerken. Dat heet dan Social-media data. En als je weet hoeveel informatie er alleen al via Facebook circuleert, dan is de verleiding groot om mee te stappen in dat fenomeen. Enkele maanden geleden maakte het bedrijf van Marc Zuckerberg bekend dat zijn analysesysteem dagelijks niet minder dan 2,5 miljard aan content en meer dan 500 terabyte aan gegevens verwerkt! Daardoor kan hij zich in enkele minuten tijd een idee vormen van de reacties van gebruikers en zijn modellen bijna in real time aanpassen. Een buitenkans ook voor Facebook-gebruikers van wie de ads, als ze dat willen, op de ene of andere manier kunnen worden belicht naargelang van ingezamelde gegevens. Gegevens die je voortaan kunt verzamelen via de meeste grote netwerken en die zeker een impact hebben op Social Media Marketing.

Toch moeten we ondanks alles voorzichtig blijven (om te vermijden dat het imago van banken wordt aangetast), geduld hebben (tot het procedé door iedereen wordt aanvaard) en vooral de wetgeving met betrekking tot bescherming van gegevens naleven.