Nu nog mobieler winkelen

Op 04/03/16
Deel via

Handscanners en zelfscankassa’s in supermarkten zijn al helemaal ingeburgerd. In New York gaat een bedrijf nog een stap verder: een app dient er niet alleen om de artikels in je winkelkar te scannen, maar ook om ze te betalen.

 

Steeds meer supermarkten laten hun klanten zelf hun aankopen scannen. Maar kopers moeten wel nog langs de kassa passeren. Binnenkort komt daar misschien verandering in met de app “Mobile Checkout”, die door FutureProof Retail in New York is ontwikkeld. De app wordt momenteel getest in Californië - je kan niet om Silicon Valley heen -, voornamelijk in kruidenierszaken.

De handelaars zijn natuurlijk in de wolken: zij hoeven geen scanners meer te leveren. De klanten hebben genoeg aan hun eigen smartphone. Zij downloaden de app voor de betrokken keten (in de Apple Store of op Google Play) en koppelen er een betaaloplossing aan.

De app beheert dan volledig zelfstandig en veilig het aankoopproces: je scant elk product dat je in je winkelwagentje legt en als je klaar bent met winkelen, betaal je automatisch met je smartphone. Een echte win-winsituatie, dus. De handelaar kan zijn winkel ook anders inrichten: van de plaats die normaal voor de kassa’s is voorbehouden, maakt hij verkoopruimte. De klant winkelt zelfstandiger en hoeft niet aan te schuiven.

Deze app lost bovendien twee andere specifieke problement op:

1. artikels die per gewicht verkocht worden, weegt de klant op de weegschalen van FutureProof Retail, waarop het aangeduide gewicht wordt gescand. Als de handelaar zijn klassieke weegschalen wil behouden, zegt een foto van de gewichtsaanduiding hoeveel er moet betaald worden;

2. om diefstal tegen te gaan, bepalen algoritmes, die per artikel en per gebruiker verschillend zijn, of er een eindcontrole komt. De controles zouden in elk geval veel minder frequent worden.