Number 26, een 100% smartphonebank

Op 11/03/15
Deel via

Maak kennis met Number 26, een Duitse financiële instelling die trots verkondigt dat ze de snelste Europese bank is om een rekening te openen. Welke andere hoogstandjes heeft deze “smartphone only” bank voor ons in petto?

“Less is more” als je een jonge, hippe en beweeglijke doelgroep wil aanspreken, zo blijkt nog maar eens uit de heldere en gebruiksvriendelijke “responsive” website van Number26.

Je krijgt alleen toegang op uitnodiging en dan merk je hoe verdacht veel het bedrijf lijkt op Simple Bank in de Verenigde Staten, dat in 2014 door BBVA werd overgenomen. Zelfs de logo’s hebben veel van elkaar weg. Er zijn ook bepaalde overeenkomsten met Moven, nog zo’n parel van de mobiele bank made in USA.

Als je je inschrijft, krijg je een zichtrekening, een fysieke bankkaart (MasterCard), een website en een mobiele app om je persoonlijke financiën te beheren, samen met een adressenboekje om geld naar vrienden en familieleden over te maken. Qua inhoud dus een vrij klassiek aanbod. Maar de vorm is uiterst modern te noemen. Number26 is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android en presenteert zich als een “transparante, snelle, gemakkelijke en veilige bank, die ook nog eens compleet gratis is”. Een rekening openen vraagt nauwelijks 8 minuten en naar het schijnt doet geen enkele andere bank in Europa dit sneller.

Dit is “een bank voor de 21e eeuw”, schreef Techcrunch. Technisch gesproken is Number26 een start-up die voor zijn aanbod gebruikmaakt van de banklicentie van de Duitse financiële instelling Wirecard Bank. Number26 is momenteel in Duitsland en Oostenrijk actief, maar het bedrijf wil op korte termijn ook buiten deze twee Europese landen activiteiten ontplooien. Het volgt daarmee het voorbeeld van Hello bank!, een zuiver mobiel product dat de bank BNP Paribas in 2013 heeft gelanceerd.

Er lijkt veel vraag te zijn: de wachttijd schommelt momenteel tussen 4 en 6 weken. Een slimme (en zeer “sociale”) zet: klanten kunnen andere klanten “introduceren”.