Ook de Kakao-app is een bank

Op 16/01/16
Deel via

De Kakao Bank zou dit jaar de lichtjes vastgeroeste banksector in Zuid-Korea wel eens flink door elkaar kunnen schudden. En inderdaad, Kakao kende je tot nu toe als een instant messaging app!

De Kakao Bank heeft zich een duidelijk doel gesteld: de traditionele banken van hun troon stoten en meer innoverende diensten aanbieden. De app dient dus niet meer alleen om te chatten, maar ook om te sparen.

Zuid-Korea is een van de “Aziatische draken”, met een ontwikkelingsmodel dat steunt op de nauwe banden tussen de regering en de zakenwereld. Zo moedigde de regering sparen en beleggen aan ten koste van de consumptie en bepaalde ze waar de kredietstromen naartoe gaan (en dat is onder andere de industrie).

Weinig economieën presteren zo goed als de Zuid-Koreaanse inzake groei of integratie in de wereldeconomie. Maar ze vertoont ook een schaduwkant: qua concurrentiekracht zit de financiële sector bij de slechtste leerlingen van de OESO. In 2016 zou daarin verandering moeten komen, want dan verschijnen de eerste banken op het toneel met uitsluitend online activiteiten.

Eén ervan is de Kakao Bank, die werd ontwikkeld door internetreus Kakao. Die is al langer actief op het domein van de online betalingen en virtuele portefeuilles. Het vlaggenschip van het bedrijf is de app Kakao Talk, met maandelijks 39 miljoen gebruikers.

Momenteel gaat de bank in zee met andere belangrijke spelers van de Zuid-Koreaanse economie, meer bepaald in de financiële sector en de e-commerce. De open architectuur van het project zou het gemakkelijker moeten maken om samen te werken met andere fintechbedrijven en om extra diensten te ontwikkelen, inclusief voor financieel beheer en advies.

Deze concurrentie op het internet zal de Zuid-Koreaanse financiële sector in snel tempo aanpassen aan de vereisten van deze tijd, in een land dat nochtans … hypergeconnecteerd is. Want is dit niet het vaderland van Samsung?