Ook in Windows 10 weldra mobiel betalen

Op 12/12/15
Deel via

In Windows Phone zit al lang een “wallet”, maar die diende tot nu toe niet voor mobiele betalingen. Volgens Microsoft komt daar binnenkort verandering in. Wij zetten alles wat hierover bekend is op een rijtje.

In april 2015 woonden wij voor jou Build 2015 bij, de jaarlijkse conferentie van Windows-ontwikkelaars in San Francisco. Microsoft maakte van de gelegenheid gebruik om zijn plannen op het gebied van mobiel betalen uit de doeken te doen. Wij hadden gehoopt op Microsoft Pay, maar dat kwam er niet. Het bedrijf kondigde alleen maar een wereldwijde oplossing voor mobiele betalingen voor al zijn toestellen aan. Het systeem zou de meeste bankkaarten aanvaarden, betalingen zouden via PayPal verlopen en facturatie via de factuur van je telefoonoperator.

Heel goed, maar een beetje mager in vergelijking met Apple Pay, Android Pay of Samsung Pay. Maar het softwarebedrijf lijkt nu eindelijk aan een eigen offensief te werken. In een interview met het online magazine The Verge bevestigde Joe Belfiore, de sterke man achter Windows 10, dat Microsoft wel degelijk iets uitbroedt en dat “Windows Pay” niet lang meer op zich zou laten wachten. Misschien ziet Microsoft het wel heel groot en beslist het om zijn technologie ook voor andere besturingssystemen ter beschikking te stellen. Op Android zou dat vlot moeten gaan, maar het is ingewikkelder op de iPhone, aangezien Apple daar de toegang tot de NFC-chip afschermt.

Momenteel is de virtuele portefeuille van Microsoft beschikbaar in de Windows Store en op de Xbox One, maar op een verkooppunt betalen via NFC is er nog niet bij. Microsoft wil het verschil maken met zijn concurrenten op het gebied van de bevestiging en beveiliging van transacties. Eén van de mogelijkheden daarvoor is de functie “Windows Hello” van Windows 10, een erfenis van de XBox/Kinect, met name gezichtsherkenning. Het is nog maar één van de scenario’s waaraan wordt gewerkt om een gebruiker met grote zekerheid te herkennen bij mobiele betalingen.

Joe Belfiore noemde geen exacte datum voor de lancering van Windows Pay. Hij sprak alleen maar over “binnenkort” en kondigde meteen daarop aan dat hij een jaartje vakantie neemt … 2015 was voor hem immers bijzonder druk wegens het uitbrengen van Windows 10.