Op reis? Zo vermijd je 5 keer kosten voor niks!

Op 25/07/18
Deel via

Weken heb je afgeteld naar je verdiende vakantie. Met de vijf volgende tips trap je niet in de klassieke valstrikken die je vooraf, onderweg of ter plaatse verraderlijk veel geld kunnen kosten.

Haal het maximum uit je kredietkaart

Reizen zonder kredietkaart is haast ondenkbaar vandaag, het is dan ook een handig en veilig betaalmiddel. Maar voor je ze automatisch bovenhaalt om elk zalig etentje, paar prachtige schoenen of chique hotel te betalen, zoek je wel best uit welke kosten er precies aan verbonden zijn. Onthoud ook dat elke cashafhaling gepaard gaat met transactiekosten. En vergeet niet dat je al je uitgaven ook zult moeten terugbetalen. Houd ze dus netjes bij, zodat je weet waaraan je je bij de afrekening moet verwachten. Of kies voor een prepaid card, waarop je vooraf een bedrag zet waaraan je je moet houden.

Bereid je boarding voor als een pro

Niets is zo stresserend en frustrerend als problemen met je bagage op de valreep voor je vertrek. Controleer dus nog voor je begint te pakken hoeveel je koffer mag wegen en check de toegelaten afmetingen. Blijf net iets onder het maximum en weeg je bagage zorgvuldig voor je vertrekt. Neem de policy van de luchtvaartmaatschappij voor handbagage door, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Print ook je boardingpass en vertrek met een gerust hart naar de luchthaven.

Dek je in tegen de grootste risico’s

De tijd dat je voor elke trip een massa formulieren nodig had om je van medische bijstand in het buitenland te verzekeren, is gelukkig voorbij. Om uit de pan swingende kosten voor doktersbezoek, geneesmiddelen of repatriëring op vakantie te vermijden, kijk je best even na bij je ziekenkas voor welke risico’s je precies verzekerd bent en welke papieren je eventueel nodig hebt. Weet dat de bijstandsverzekering van je auto of je kredietkaart vaak ook een aantal kosten ingeval van ziekte of ongeval in het buitenland dekt. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af.

Beperk de kosten voor roaming

Tot voor kort hanteerden mobiele operators torenhoge roamingkosten voor bellen en surfen in het buitenland. Daar is binnen Europa gelukkig (gedeeltelijk) een einde aan gekomen. Voor je echter onbeperkt films downloadt en video’s begint te kijken, controleer je toch best even welke tarieven van toepassing zijn in het land waar je verblijft. Zet per definitie je telefoon in vliegtuigmodus, schakel de data en locatievoorzieningen uit (zo spaar je overigens ook de batterij), gebruik (gratis) wifi waar mogelijk en beperk je verbruik. Per slot van rekening ben je niet op vakantie om op je smartphonescherm te staren.

Kortom, of je nu ver weg gaat of dichter bij huis blijft, gebruik je gezond verstand, vraag tekst en uitleg bij twijfel, let op jezelf en je spullen, wees waakzaam maar niet neurotisch, lees de kleine letters op voorhand en vooral geniet met de glimlach.