Op Twitter betalen met een knop

Op 11/10/14
Deel via

Na Facebook kondigt nu ook Twitter aan dat er vóór 2015 een knop “kopen” komt. De oplossing voor microbetalingen zou in de webpagina geïntegreerd worden. Om te shoppen hoef je het netwerk niet meer te verlaten …

Eind augustus werd het nieuwe initiatief van Twitter aangekondigd op de website Re/code: gebruikers zouden voortaan rechtstreeks vanuit een tweet aankopen kunnen doen.

Het is niet de eerste keer dat Twitter uitpakt met een shoppingfunctie. Eerst was er al een poging in die zin met “pay by tweet”. Deze keer is het initiatief geloofwaardiger en dat is te danken aan de komst van de vroegere CEO van TicketMaster, Nathan Hubbard, vorige zomer.

Wat heeft het merk met het vogeltje concreet voor ons in petto? Tegen eind dit jaar voert Twitter een nieuwe “Buy”-knop in (uiteindelijk misschien met een andere naam, de bronnen spreken elkaar nog tegen). Je klikt erop en dan kan je een betaling uitvoeren en een verzendadres invoeren, zonder de webpagina of de mobiele app te verlaten. Een voorbeeld: je favoriete voetballer verstuurt op Twitter een foto van zijn nieuwste sportschoenen. Enkele klikken zijn voldoende om ook zo’n paar te bemachtigen. Of stel je een bioscoop voor die in een tweet een nieuwe film aankondigt. Je bestelt dan meteen tickets zonder naar een website te moeten gaan.

Volgens Nikhil Joseph van Payments Journal gebruiken veel celebrities nu al Twitter om producten of diensten te promoten. Soms worden ze zelfs betaald om dat te doen. Maar tot nu toe kon je niets aankopen zonder Twitter te verlaten. Strategisch is dat ongetwijfeld een zwak punt, dat het sociaal netwerk nu rechtzet. De internetgiganten zijn in een nietsontziende strijd verwikkeld om de aandacht van de gebruikers te trekken en vast te houden. Waarom zou je iemand naar Amazon sturen als je ook rechtstreeks in je Twitter-stream kan bestellen?