Osper, de mobiele bank voor kinderen

Op 01/08/14
Deel via

Voor veel banken zijn kinderen geen doelgroep meer. Al mikken sommige toch op de toekomst en ontwikkelen ze producten voor de allerjongsten. Kijk maar naar Osper in Groot-Brittannië, een start-up die de eerste mobiele bank voor kinderen ontwikkelde.

Het Britse Osper werkt met een prepaid betaalkaart (MasterCard) en bankdiensten aangepast aan de jeugdige klandizie. Osper bedacht een kleurrijke app voor zowel iPhone en iPod Touch (kinderen die nog geen telefoon hebben) als voor Android. Het hele gezin kan met de app aan de slag. Er zijn verschillende rollen mogelijk: ouder (beheerder van de rekening) en kind (gebruiker van de rekening). Ouders kunnen op die manier beslissen welke som geld het nageslacht wekelijks of maandelijks mag spenderen. Bij elke uitgave of aanzuivering van de rekening krijg je een bericht. Het voordeel van de betaalkaart van MasterCard is dat ze niet alleen in gewone winkels bruikbaar is, maar ook op het internet, bijvoorbeeld om mobiele apps te kopen.

Voor welk businessmodel koos Osper? Behalve de kaart die 10£ of 12 euro kost, rekent het bedrijf het eerste jaar niets aan. Transacties zijn gratis, maar complexe verrichtingen zoals geld opvragen of gebruiken in het buitenland zijn wel te betalen. Vanaf het tweede jaar betaal je jaarlijks 12 euro. Voor ouders is dit een ideale structuur: ze kunnen de uitgaven van hun kinderen in de gaten houden zonder dat ze hen zakgeld moeten toestoppen. Dit is de geknipte manier om kinderen geld te leren beheren en van kindsbeen af verantwoordelijkheidszin bij te brengen.