Pay Pig, het mobiele zakgeld

Op 15/07/13
Deel via

Volgens het ‘Westpac Kids and Money Report’ is 61 % van de ouders van mening dat kinderen tussen 4 en 18 jaar zakgeld moeten krijgen als ze kleine taken uitvoeren. Daarmee ondersteunt het onderzoek de lancering van de app Pay Pig van de Australische bank...

Vijfenveertig procent van de kinderen die geld verdienen door taken uit te voeren (kamer opruimen, de auto poetsen, de hond uitlaten,…) of een job hebben en gebruikmaken van technologieën om hun geldzaken te beheren, kennen beter de waarde van geld. Dat blijkt uit de Westpac Kids and Money Report die de Australische bank eind mei publiceerde. Een mooie opsteker voor de gloednieuwe app Pay Pig (voorlopig enkel beschikbaar voor iPhone) van Westpac…

Waarover gaat het precies? Een app voor het gezin om te delen. Maakt niet uit of je klant bent bij de bank. Ouders downloaden de app en creëren een profiel voor elk kind. Daarna stellen ze voor iedereen een takenlijst op met de frequentie en de timing voor de taken, de som die ze ervoor krijgen,… Je kunt het geheel zelfs in een foto gieten. Enkel de ouders kunnen taken toebedelen, ze op elk moment wijzigen en profielen creëren. Hun sessie is beveiligd met een wachtwoord.

En de kinderen? Die kunnen de uit te voeren taken lezen, aangeven of ze al dan niet gebeurd zijn (de ouders krijgen dan een bericht) en vooral een spaardoel bepalen voor iets dat ze in de toekomst willen kopen. Zo krijgen ze het geld voor een bepaalde taak en kunnen ze het meteen toewijzen aan bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe fiets. Een varkentje dat geleidelijk aan van kleur verandert, geeft aan waar ze staan ten opzichte van hun spaardoel en hoeveel ze nog moeten sparen.

Om het kind te betalen, gaat de ouder naar het profiel van het kind in kwestie en klikt op het tabblad ‘Pay Day’. Westpac-klanten kunnen via een link doorklikken naar online banking en het geld makkelijk overschrijven. Niet-klanten moeten hun kind contant betalen of via hun eigen onlinebank, maar die kunnen ze niet activeren via Pay Pig.

Pluspunt voor Westpac-klanten: de ‘beloningen’ kunnen (zonder enige verplichting) gestort worden op een speciale jongerenspaarrekening (een voor kinderen jonger dan 12 en een voor adolescenten). Een eerder ludieke manier om haar producten te promoten en vooral een spaarreflex aan te kweken.

Enige nadeel van deze app is dat je hem slechts op één smartphone per gezin kunt gebruiken. Dat is essentieel om de controle van de ouders te garanderen, maar ook omdat de technische ontwikkeling van de app anders veel ingewikkelder zou zijn.

Alle details