Paylib wil concurreren met PayPal

Op 23/10/13
Deel via

Paylib is een makkelijke en beveiligde online betaaloplossing waarbij je je bankkaartgegevens niet moet invoeren. BNP Paribas, Banque Postale en de Société Générale hebben de handen in elkaar geslagen om dat te ontwikkelen wat zij voor ogen hebben: de grootste concurrent van PayPal. Een gedurfde uitdaging van BNP Paribas, Société Générale en Banque Postale: hun 23 miljoen klanten overtuigen om af te stappen van PayPal of hun kredietkaarten en hun aankopen voortaan online of via mobiel of tablet te betalen met Paylib, hun nieuwe gezamenlijke betaaloplossing.

Met Paylib hoef je niet langer de 16 cijfers van je bankkaart, de vervaldatum en het cryptogram in te tikken telkens als je iets aankoopt. De code van de onlinebank en een geheime code volstaan vanaf nu. Eenvoudig én veilig. De gegevens verlaten de bank niet. Een tiental van de belangrijkste Franse e-commercesites hebben al ingestemd om het Paylib-logo toe te voegen aan hun betaalpagina (La Poste, Voyages SNCF, PriceMinister, Vente-privee.com, enz.). De commissie die Paylib zal afhouden op elke transactie zal lager zijn dan de 3 % van PayPal.

Om toegang te krijgen tot de service en hem te activeren, moeten BNP Paribas-klanten de mobiele app ‘Mon Portefeuille’ downloaden (voor iPhone of Android) of surfen naar www.bnpparibas.net. Daar volstaat het je Paylib-login aan te maken (e-mailadres en wachtwoord), je persoonlijke code te kiezen (6 cijfers, enkel voor de mobiele app), de bankkaart(en) kiezen waarmee de klant wil betalen en valideren om Paylib te activeren.

Isabelle Chaperon in ‘Le Monde’:  “De promotors van Paylib hopen hun bancaire concurrenten te overtuigen van hun ‘open oplossing’. De uitdaging (…) is om met Paylib een norm te creëren (…).” Want het is door de krachten te bundelen dat Paylib een succes kan worden en marktleider Paypal tegenwind geven. Wie geprobeerd heeft om alleen een bijna identieke oplossing te lanceren, is van een kale reis thuisgekomen. Denk maar aan Kwixo van Crédit Agricole twee jaar geleden. Kwixo heeft 450.000 gebruikers, terwijl de bank hoopte dat het er op vier tot vijf jaar tijd 5 à 6 miljoen zouden zijn. Buyster van Bouygues Telecom, Orange en SFR met Atos deden het al niet veel beter. PayPal telt in Frankrijk alleen al ongeveer 7 miljoen actieve accounts.

We zeiden het al: inzetten op dit type van betaaloplossing is een gedurfde uitdaging. Vooral omdat je het hoofd moet bieden aan grote concurrenten zoals eBay, Google en nu ook Amazon. De Amerikaanse e-commercegigant heeft namelijk onlangs aangekondigd dat het start met een eigen betaaloplossing om PayPal te bekampen. De tool zal ‘Login and Pay’ heten en met dezelfde commissie werken als PayPal. De reden van Amazon om dit soort service aan te bieden is bovendien gegevens verzamelen over het aankoopgedrag van zijn klanten, en hun producten, markten en sectoren in kaart brengen die succes oogsten bij andere e-winkeliers. Wat de veiligheid betreft, worden de gegevens in de Verenigde Staten opgeslagen. Europese e-winkeliers kunnen ze dus controleren, zoals terecht wordt gesteld in een artikel van La Tribune.

Het lijdt geen twijfel: online betalen wekt belangstelling bij zowel financiële als niet-financiële marktspelers. Logisch als je weet dat e-commerce met 15% per jaar groeit en wereldwijd een omzet van honderden miljarden euro per jaar vertegenwoordigt.

Bekijk het filmpje over Paylib