PayPal: universele mobiele betalingen

Op 19/04/15
Deel via

Terwijl alle spelers in hun eigen hoekje de beste proberen te zijn (van Apple tot Samsung), wil PayPal zich bij iedereen populair maken. Welk betaalmiddel je ook gebruikt, PayPal ondersteunt het. Wat zit er achter deze strategie?

De schijnwerpers van de actualiteit staan al enkele maanden op PayPal gericht. Denk maar aan de mogelijkheid om op eBay te betalen met bitcoins. Wij hadden het ook over het akkoord tussen Ryanair en PayPal om vliegtuigtickets te betalen. PayPal bindt op alle fronten tegelijk de strjid aan met Apple, Samsung, Google, Facebook en de anderen.

Het sterkste wapen in de strijd blijkt de neutrale positie van PayPal te zijn. Zo is PayPal sinds kort beschikbaar op BlackBerry en werd onlangs het systeem PayPal Here gelanceerd, een kassa met betaalterminal op Windows 10, terwijl andere spelers niet verder gaan dan Android en de iPhone.

In maart bleek hoe groot de honger van PayPal is. Tijdens een persconferentie op het SXSW-festival in Austin (Texas) verklaarde John Lunn, Senior Director: “Mensen willen op een andere manier betalen. Ons standpunt was altijd dat wij onze klanten helpen om te betalen zoals zij dat willen. Wij richten ons ook tot de kleine handelaars, want waarom zouden alleen grote ondernemingen technologische koplopers moeten zijn? Zo hebben wij in september 2014 in onze Android- en iPhone-app - en later ook voor Windows Phone - de mogelijkheid ingebouwd om met één klik te betalen vanuit de mobiele app.” In veel verkooppunten in de Verenigde Staten kan je inderdaad met PayPal je kop koffie of je broodje betalen. “Wij bewaren het bankrekeningnummer en beveiligen de transactie ongeacht het merk van je smartphone. Wij zijn niet bekrompen.”

Tijdens de SXSW-beurs ging PayPal ook een partnership aan met Lyft (een vervoerdienst met particuliere chauffeurs) en biedt het je kortingen als je PayPal gebruikt tijdens het winkelen. Eén zaak is duidelijk: PayPal wil overal een graantje meepikken.