Pensioensparen: jong geleerd…

Op 20/11/18
Deel via

Niets zo leuk als je eerste zelfverdiende centen op je rekening te zien verschijnen. Je pensioen, dat is dan de eindeloos-ver-van-mijn-bed-show. Toch is het niet zo gek om nu al wat geld opzij te zetten voor later. Want hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter dat is voor je portemonnee!

Heb je net je entree op de arbeidsmarkt gemaakt? Of de afgelopen zomer hard gewerkt als jobstudent? Congrats! De voldoening als je dat welverdiende loon in handen krijgt, is ongetwijfeld aanzienlijk. De kans is groot dat je de centen laat rollen – YOLO! – en misschien een stuk opzijzet voor later.

Wist je dat je dat nu al kan doen met een pensioenspaarplan? En neen, niet omdat je nu al moet wakker liggen van die dag in de verre toekomst dat je in een rusthuis belandt. Maar wel omdat het gemiddelde pensioen voor een werknemer in ons land 1.200 euro bedraagt en je dus zeker een appeltje voor de dorst kunt gebruiken om ook later van het goede leven te genieten.

Van 18 tot 65

Zoals de naam al aangeeft, is pensioensparen een vorm van langetermijnsparen waarmee je naast je wettelijke pensioen een aanvullend kapitaal opbouwt dat je opneemt zodra je carrière er opzit.

Samengevat zijn er twee manieren om aan pensioensparen te doen: via een pensioenspaarfonds (dus een fonds dat jouw stortingen belegt in aandelen of obligaties) of een pensioenspaarverzekering (een soort van levensverzekering waarbij de afgesproken opbrengst van elke storting gegarandeerd is). In het eerste geval ben je niet zeker van een minimumopbrengst, in het tweede geval wel. Welke formule je kiest, zal onder andere afhangen van je leeftijd.

Als vuistregel geven we mee dat hoe jonger je begint, hoe beter dat is, want hoe groter het uiteindelijk uitgekeerde bedrag zal zijn. Niet alleen omdat je langer hebt kunnen sparen (en dus meer stortingen hebt kunnen doen), maar ook omdat al je centjes gedurende een langere periode kunnen renderen.

Stel dat je op je 22ste 1.000 euro opzij zet per jaar, dan heb je aan het einde een groter bedrag verzameld dan een minder ijverige spaarder die 2.000 euro spaart vanaf z’n 35ste, gewoon omdat je 13 jaar voorsprong hebt. Logisch, right?

Enige voorwaarde: je moet tussen de 18 en 65 jaar oud zijn (en de minimale looptijd van je contract moet tien jaar zijn).

Van 360 tot 1230 euro

Hoeveel je precies stort, bepaal je helemaal zelf: een pensioenspaarplan kan al vanaf 30 euro per maand, met andere woorden één euro per dag. Het hoeft dus helemaal geen grote hap uit je budget te betekenen.

Kers op de taart is dat je stortingen niet alleen je uiteindelijke kapitaal aandikken, maar bovendien ook fiscaal aftrekbaar zijn. Score! Het precieze bedrag van de stortingen dat je van je belastingen kunt aftrekken, is wel beperkt per jaar en wordt (bijna) elk jaar aangepast. Voor 2018 kun je kiezen voor het standaard maximumbedrag van 960 euro dat recht geeft op een belastingvermindering van 30% of voor een maximum van 1.230 euro met een belastingvermindering van 25%. Je moet jaarlijks aan je bank doorgeven voor welke keuze je gaat, anders val je telkens automatisch terug op het basisplafond.

Je kunt zelf bepalen of je het bedrag in een keer of bijvoorbeeld maandelijks stort. En geloof ons vrij, vele kleintjes maken een groot!

Wil je meer weten over pensioensparen? Hierzo!