Perfecte wedstrijd op Facebook

Op 27/05/13
Deel via

Wedstrijden op Facebook zijn uitgegroeid tot een van de favoriete kanalen om als bedrijf een ‘sociale’ stempel te drukken en klanten te binden. Maar om echt succes te boeken en efficiënt te werk te gaan, moet je met enkele elementen rekening houden. Dit zijn de ingrediënten voor een perfect parcours. Een wedstrijd organiseren op Facebook is een van de geliefkoosde kanalen geworden van ‘social marketeers’ om een gemeenschap leven in te blazen en uit te bouwen. Bij zo een ‘tool’ komt echter meer kijken dan je denkt. Vooral omdat een wedstrijd toch rekening moet houden met enkele guidelines, meer bepaald die van Facebook zelf. Maar er zijn ook andere. Je moet mensen kunnen aanzetten tot actie, zorgen voor een efficiënte promotie en een werkwijze kiezen die het best aansluit bij het doelpubliek.

Wat de guidelines van Facebook betreft, moet je twee dingen onthouden: om te beginnen mag je een wedstrijd niet organiseren op je eigen fanpage, wel via een Facebook-app die je onder een tabblad vindt. Meedoen aan de wedstrijd mag niet door functionaliteiten te gebruiken die eigen zijn aan Facebook. Enkel om juridische redenen. In de tabbladen met de apps zit je namelijk niet meer op het Facebook-domein en ben enkel jij verantwoordelijk voor het verloop van de wedstrijd. Ook goed te weten: Facebook staat je in het kader van die guidelines toe om de deelname aan de wedstrijd te beperken tot je fans en dus van elke nieuwe speler een fan te maken.

Foto- of videowedstrijden of andere wedstrijden die creatieve prestaties vragen, zijn vooral voorbehouden aan merken met een pagina die al een groot aantal fans telt, waar al een zeker engagement bestaat. Loterijen en quizzen daarentegen lokken een groter aantal deelnemers. En om de leden van de community te laten terugkeren, hou je elke dag of elke week best een cadeautje achter de hand. Om efficiënt te zijn, duurt een wedstrijd gemiddeld twee tot drie weken. Een kwestie van de community de tijd te gunnen de wedstrijden te delen met vrienden. Weet ook dat de grootste prijzen niet altijd de meest gegeerde zijn. Exclusiviteit trekt dikwijls meer kandidaten.

Om je wedstrijd te promoten, moet je een maximaal aantal links gebruiken. Het is niet omdat je een wedstrijd op Facebook organiseert, dat je er niets over moet zeggen op de andere sociale netwerken waar je een account hebt. Denk er ook aan om de info te verspreiden via je website of een mailing naar je contacten. En herhaal dat ook één of twee keer. Je return on engagement (ROE) hangt ervan af!

Een recente en heel volledige infographic vat alle elementen van een perfecte Facebook-wedstrijd mooi samen. Printen en binnen handbereik houden!