Personal branding, te belangrijk om te verwaarlozen

Op 05/11/12
Deel via

Volgens een studie van Havas Media Belgium en BNP Paribas Fortis, doen CEO’s te weinig met de sociale media en verwaarlozen ze hun personal branding. Een fout die niet alleen een negatieve impact kan hebben voor henzelf, maar ook voor hun bedrijf. 49 % van de reputatie van een bedrijf hangt af van de reputatie van zijn CEO, althans volgens een studie van Weber Shandwick en KRC Research. Hoe positiever het imago van een bedrijfsleider, hoe meer contracten, investeringen en aanbevelingen het oplevert. Een CEO heeft er dus alle baat bij om zijn personal branding goed te ontwikkelen.

Personal branding is een middel waarmee je je kan onderscheiden van de rest. Het is de manier waarop je ‘verkoopt’,  waarop je je competenties gebruikt, je persoonlijkheid, je waarden, je meerwaarde.  Kortom, personal branding vertelt wie je bent. Het is een manier om je bekendheid te vergroten die een rechtstreekse weerslag heeft op het imago van je bedrijf.

Om je personal branding te ontwikkelen, kan je tegenwoordig niet meer zonder de sociale media. Als je een digitaal leven hebt, hebben je contacten de indruk dat ze je ‘kennen’ en doen ze vaker een beroep op jou. Maar wat zien we? 70 % van de zaakvoerders in de Fortune 500 zijn volgens een enquête van CEO.com niet aanwezig op de sociale media. Op LinkedIn zitten 10 CEO’s met meer dan 500 connecties, terwijl 36 CEO’s slechts 1 connectie hebben of zelfs helemaal geen! Ook de ‘IBM Global CEO Study 2012 bevestigt deze cijfers. Slechts 16% van de CEO’s gebruikt de sociale media om te communiceren met hun klanten. Binnen 5 jaar zou dat echter kunnen oplopen tot 57 %.

En bij ons? Havas Media Belgium en BNP Paribas Fortis publiceerden een rapport waaruit blijkt dat geen enkele bedrijfsleider uit de Bel 20 aanwezig is op Facebook, slechts één een Twitter-account heeft (de CEO van Telenet), geen enkele en blog bijhoudt en slechts 6 een profiel hebben op LinkedIn. De reden? Tijdsgebrek, fouten die op sociale media kunnen worden uitvergroot, angst dat ze worden overtroffen, dat er verkeerde informatie wordt gedeeld, dat ze te oud zijn om zich nog bezig te houden met sociale netwerken of gewoon een gebrekkige kennis van deze media.

Toch blijkt uit de verschillende casestudy’s in het rapport van Havas Media Belgium en BNP Paribas Fortis dat communiceren via de sociale netwerken en het ontwikkelen van een personal branding in meer dan één opzicht positief kan zijn:

- het bevordert een meer transparante communicatie;

- het geeft een ‘vriendelijker’ beeld van het bedrijf maar ook van zijn CEO, zowel intern als extern;

- het moedigt de werknemers aan om te innoveren;

-  het toont aan dat de CEO de sociale technologieën promoot en zich kan aanpassen aan de evolutie van de markt.

Bovendien is gebleken dat 50 % van de consumenten liever koopt van een merk of bij een bedrijf waarvan ze de tweets hebben gevolgd. En als het bedrijf in een crisissituatie terecht komt, is een CEO die actief is op de sociale media geloofwaardiger. Zijn geloofwaardigheid zal niet of minder in twijfel worden getrokken en zijn verklaringen zullen een grotere impact hebben.

Toch is het opletten geblazen, want het verspreiden van nutteloze of oninteressante berichten kan de reputatie van een CEO of zijn bedrijf ook schade berokkenen. Om je te behoeden voor zulke fouten, volgt hier het abc van de personal branding.