PetyCash, sociaal én betaalnetwerk

Op 06/12/15
Deel via

PetyCash creëert zijn eigen platform en dat neemt de gestalte van een sociaal netwerk aan. Een van de native ingebouwde functies is geld overschrijven tussen particulieren.

Je kinderen zakgeld geven, een gift doen aan een liefdadigheidsinstelling, jouw bijdrage in een verjaardagscadeautje regelen, … het zijn maar enkele mogelijkheden van de instant-messaging-app PetyCash.

De enige beperking voor de gebruiker is het maximumbedrag per overschrijving: 50 euro. Momenteel gaat het om een testversie en de app zou begin 2016 ter beschikking komen van zowel Android-smartphones als iPhones.

PetyCash gebruiken zal uiterst eenvoudig zijn, want de app steunt op het P2P-model. Om een account te creëren volstaan basisgegevens zoals je naam en telefoonnummer. En eigenlijk gaat het niet om echte geldoverschrijvingen, maar om een mechanisme dat schulden en vorderingen bijhoudt, die de deelnemers onder elkaar moeten vereffenen.

Aanvankelijk krijgen de gebruikers de kans om te wennen aan dergelijke financiële uitwisselingen en hun bezwaren te overwinnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het systeem ook in winkels zou worden toegepast, als een echt betaalsysteem, door PetyCash te linken aan een bankrekening of bankkaart.

Dit is duidelijk meer dan een vluchtig modeverschijnsel. Wie erin slaagt om een betaalmiddel efficiënt te integreren in online sociale netwerken, waar tegenwoordig ons hele bestaan rond draait, heeft de sleutel voor de verdere evolutie van de digitale economie in handen.

“Faster payment” is dus een fundamentele trend, maar de nieuwe spelers vinden nog heel wat reglementaire obstakels op hun weg. En de banken zijn niet van plan om deze markt van de sociale netwerken aan de internetreuzen over te laten. De volgende fase wordt ongetwijfeld de opkomst van de sociale handel, waarin handelaars, sociale netwerken en betaalsystemen de handen in elkaar slaan om digitale handel mogelijk te maken.