Pocopay, de kinderlijk eenvoudige bank

Op 11/03/16
Deel via

De bank komt uit Estland en loopt over van ambitie. Om het Europese continent te veroveren met haar bankdiensten, rekent ze op een geheim wapen: gebruiksgemak.

 

Estland is ongetwijfeld de Europese koploper inzake e-governance en niemand twijfelt aan de technologische voorsprong van het land. Het herbergt met gepaste trots talrijke start-ups uit de digitale wereld, waaronder TransferWise. In dit nieuwe Silicon Valley uit Oost-Europa kwam ook Pocopay ter wereld.

 

Pocopay werd ontwikkeld door een bankier die zich niet omringde met financiële adviseurs, maar met … computeringenieurs en software-ontwikkelaars. Zijn uitgangsidee is ondertussen gemeengoed: klanten kunnen voortaan perfect zonder fysiek contact om hun bankzaken af te wikkelen. Op de website van Pocopay is de toon meteen gezet: “Welcome to Easy Banking”.

Centraal in het aanbod staat een mobiele app (iOS en Android). De klant kan zijn rekening volledig mobiel beheren (via smartphone of tablet), zonder bankkantoor of een klassieke webinterface, voor € 2,90 per maand. Hij kan een MasterCard-debetkaart met NFC-functie aanvragen en die aan een zichtrekening koppelen, zodat al zijn overschrijvingen in de eurozone gratis zijn. Even origineel is het gemak waarmee je betalingen uitvoert: met een QR-code of het e-mailadres van de begunstigde.

Werkt dit alleen in Estland? Ja en neen. Het klopt dat het aanbod alleen geldt op de lokale markt, in Spanje en in Nederland, maar het is potentieel wel toegankelijk voor alle inwoners van de eurozone, zelfs voor mensen die alleen maar over een verblijfsvergunning beschikken.

 

Doemt meteen het beeld op van een bank die door robots wordt bestuurd? Neen, eigenlijk valt op dat Pocopay geen enkele technologische innovatie op zijn palmares schrijft. Maar het inzicht van de bank is essentieel: de historische relatie tussen de klant en zijn bank verdwijnt en wordt vervangen door … algoritmes. Het zal niemand verbazen dat de bitcoin een ereplaats krijgt in de toekomststrategie van de bank. Met andere woorden: ze heeft niet minder dan wereldwijde ambities.