Pop-upkantoren bij Bee

Op 25/02/16
Deel via

Banken mogen wel steeds digitaler worden, maar heel veel mensen hebben nog behoefte aan een fysiek contactpunt. Daarom richtte de digitale bank Bee in verscheidene Amerikaanse steden “pop-ups” op.

Zelfs in de “online” wereld kan je vertrouwen niet van bovenaf opleggen. Ondanks de technologische vooruitgang blijft fysiek contact belangrijk. Die vaststelling spoorde het lab One Financial Holdings, een specialist in financiële dienstverlening aan particulieren, ertoe aan om met Bee van wal te steken, een nieuw en innoverend model van een hybride bank.

Traditionele banken ontwikkelen vaak een complementaire structuur van online diensten, maar hier is de fysieke aanwezigheid (kantoor, personen) complementair.

 

Deze evolutie versterkt het economische model: minder vaste kosten (lonen, huur) en precies de graad van fysieke aanwezigheid die de klanten nodig hebben. Want het personeel van de Bee-kantoren zit in een … vrachtwagen! Een mobiele app vertelt de klanten waar het kantoor zich bevindt. Bee installeert dus pop-upkantoren waar je een mobiele, prepaid bankrekening met lage beheerkosten kan openen.

Tot de doelgroep behoren mensen met een laag tot gemiddeld loon en vaak consumenten die de traditionele bankproducten de rug hebben toegekeerd. Het model krijgt ook veel weerklank in regio’s met een beperkt aanbod aan bankdiensten.

 

 Het Bee-model – en de bijbehorende prepaid kaart – is niet alleen rendabeler, het zou ook een oplossing kunnen bieden voor het personeel dat in de bankkantoren steeds schaarser wordt, terwijl de disruptieve praktijk in het dienstenaanbod kan worden voortgezet, tot die uiteindelijk algemeen wordt.