Het in 2011 uitgevonden concept Posse komt uit Oceanië en is een sociaal netwerk dat lijkt op een virtueel dorp. Iedereen bouwt en deelt er, en ook verkopen kan.
Posse (spreek uit als “po-si”) is een sociaal netwerk dat in 2011 werd opgericht door de Nieuw-Zeelandse Rebekah Campbell. Haar ambities zijn groot, net als haar drang tot expansie van het netwerk tot buiten de Pacifische regio. Het engagement van de Posse-gebruikers zou indrukwekkend zijn, want liefst 71% zou minstens vier plekken in zijn of haar straten gepost hebben. Bijna de helft bleef actief na drie maanden en dat gaat verder dan het nieuwsgierigheidseffect. De site is niet bedoeld om Facebook of andere media naar de kroon te steken, maar je kunt je wel inschrijven met je Facebook-profiel.
Hoe werkt Posse ?
Een tekenfilmpje op YouTube vertelt er alles over. Gebruikers schrijven zich in en creëren virtuele straten en lanen die ze kunnen volproppen met hun favoriete plekken: van de sportzaal over boekhandels en binnenkort ook musea en openbare plaatsen tot restaurants. De verbeeldingskracht is onbegrensd.
Posse pikt in op het succes van Yelp, Pinterest en zelfs Foursquare met een wel heel gebruiksvriendelijke grafische interface. Het medium is veeleer gebaseerd op aanbeveling dan op het behalen van de ene of andere badge. Posse richt zich openlijk tot een vrouwelijker publiek, wat de oprichtster ook grif toegeeft. Ze tackelt trouwens het te ‘mannelijke’ doelpubliek van Foursquare door het in haar eigen woorden te hebben over de drang om mayor te worden: “je territorium afbakenen”.
Naast een internetversie en een mobiele app voor iPhone, beschikt Posse over een module voor handelaars. Ze kunnen zich registreren op de site en een virtuele winkel creëren die gebruikers meteen in hun straat kunnen slepen. Een abonnement heb je voor 50 tot 100 dollar per maand. Handelaars die meedoen kunnen gebruikers contacteren via uitnodigingen of kortingbonnen.