Private banks not (sufficiently) active on the social media

Op 05/07/12
Deel via

Het Zwitserse beleggersportaal Assetinum analyseerde de communicatie op de sociale media van de 50 grootste privébanken ter wereld. De conclusie liegt er niet om: hun competenties in dit domein laten zeer te wensen over. De privébanken spelen duidelijk nog in de categorie “liefhebbers”.  Samenvatting van de studie en ranking.

43/100. Dat is de gemiddelde score van de 50 grootste privébanken ter wereld wat hun communicatie via de sociale media betreft. Niet echt om over naar huis te schrijven. Temeer omdat de punten, althans volgens de auteurs van de studie voor Assetinum, niet bepaald moeilijk te scoren waren. Klik hier als u meer wil weten over de juiste methodologie.

De auteurs onderzochten de communicatie van deze 50 instellingen op Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube en op de corporate sites en blogs. 27 banken bleven onder het gemiddelde Facebook, 21 op LinkedIn, 25 op Twitter, 29 op YouTube en zelfs 25 op hun eigen website!

Het grote probleem met Facebook is duidelijk het gebrek aan interactie van de banken met hun klanten op dit netwerk. Sommige, zoals Goldman Sachs, hebben zelfs geen Facebook-profiel hoewel ze in dit sociale medium hebben geïnvesteerd! En slechts 18 banken, dat is de helft van diegene die aanwezig zijn op Facebook, reageerden op een vriendschapsverzoek van een auteur van de studie. Waarop werd besloten dat privébanken duidelijk nog hun winterslaap houden op het grootste sociale interactieplatform.

Op Twitter en LinkedIn zijn de banken al actiever … maar louter symbolisch. Hoewel 42 van de 50 banken een Twitter-account hebben, reageren er slechts 26 op de tweets van de gebruikers. Op LinkedIn is het al niet beter: slechts 14 instellingen bieden er bijkomende content aan en acht beheersen de kunst van de interactie met de gebruikers van het professionele netwerk.

Zelfs de corporate websites van de onderzochte banken doorstaan met moeite de proef. Amper de helft integreert de sociale netwerken, slechts 19 instellingen hebben een blog en zes banken communiceren met hun klanten via een chatsysteem of de blog. Bovendien zijn slechts 22 websites geoptimaliseerd voor de smartphones.

Benieuwd wie de goede en de slechte leerlingen zijn? Bekijk de volledige ranking en de Top 10.