De generatie die in het digitale tijdperk is opgegroeid, stapt zelden een bankkantoor binnen. Hoe moet een bank daarmee omgaan? Welke gevolgen heeft dit voor het financieel beheer of voor betalingen, leningen of kredieten?
Grasduinen in “The Millennial Disruption Index” is niet alleen heel leerrijk, maar ook aangenaam, dankzij een gebruiksvriendelijke en overvloedig geïllustreerde website.
Je voelt in de studie de polsslag van de bank van vandaag en morgen, of in elk geval van de bank die de 10.000 bevraagde personen schetsen.
Er staan ook een stuk vage voorspellingen in. Zo meent 70% dat de betaalsystemen er over 5 jaar helemaal anders zullen uitzien en dat wij op een heel andere manier toegang tot geld zullen hebben. Eén derde meent vlakaf dat wij geen banken meer nodig zullen hebben. Dat is waarschijnlijk toch wat te kort door de bocht! Niet het doodvonnis van de bankinstellingen komt op ons af, maar wel een grondige aanpassing van het concept en de praktijken.
Drie segmenten zouden op de helling staan: deposito’s, transacties (beschikbaar saldo, betalingen, overschrijvingen) en kredieten. Momenteel verhinderen bankreglementeringen dat de grote spelers op het web om het even wat doen en de kantoren uit de markt concurreren om je geld in te pikken. Maar het is duidelijk dat partijen als PayPal, Google en Apple zich onmisbaar willen maken op het domein van de betalingen en zelfs van de “lopende rekening”. Hetzelfde geldt voor alternatieve betaalmiddelen zoals SumUp of Square. Grote namen zoals Visa, MasterCard en American Express waren tot nog toe partners van de banken, maar nu sluiten zij rechtstreeks contracten met Apple Pay of Samsung Pay.
Ook leningen maken een interessante evolutie door. Om geld of een financiering te vinden, hoef je steeds minder naar je bank te stappen. Crowdfundingplatformen beginnen die rol over te nemen. De banken krijgen dit stilaan door en investeren nu ook op dit domein.
Het rapport beschrijft hoe het goede oude bankkantoor langs alle kanten wordt aangevallen. Het zal alleen kunnen standhouden als het zich aan de nieuwe realiteit aanpast en bereid is een rol te spelen in de huidige revolutie.