Geolocatie bracht een revolutie teweeg op het internet. Naast foursquare® bestaan er nog tal van andere sites en applicaties die volgens hetzelfde principe werken. Een van de nieuwkomers is TagTagCity, een Belgische site die gespecialiseerd is in promotie van culturele en commerciële plaatsen op mobiele telefoons. Sinds enkele maanden sieren honderden rode TagTagCity-stickers in de vorm van een druppel uitstalramen en gevels van winkels en culturele instellingen in Knokke en Brussel (ook andere steden zijn kandidaat en zullen binnenkort deel uitmaken van de lijst met TagTagCity-partners). Met een verkorte URL, een NFC-chip en een QR-code krijgen smartphonegebruikers toegang tot een mobiele website waar ze heel wat informatie vinden over de plaats waar ze zich bevinden. Ze kunnen ook hun locatie delen op sociale netwerken en punten verzamelen door elke tag te scannen en zo genieten van promoties.
TagTagCity bestaat sinds 2011 en werd met een startkapitaal van 6.000 euro opgericht door een jonge Belgische ondernemer. In juni van dit jaar sleepte TagTagCity de ‘Europese start-up van het jaar’ in de wacht. Deze manier van informatieverspreiding is niet nieuw. Vraag is dus waarin het concept van TagTagCity revolutionair is?
TagtagCity is vooral innoverend voor winkeliers en cultuurhuizen die de sticker op hun uitstalraam aanbrengen. In Brussel stappen vandaag al 500 winkeliers en 750 culturele instellingen mee in het systeem van geolocatie. Voor amper 60 euro krijgen ze een mobiele minisite waarop ze teksten, video’s, plannen, een Facebook-pagina, flyers of pdf-menu’s kunnen plaatsen, maar ook… promoties. Promoties die nuttig kunnen zijn voor de gebruikers. TagTagCity combineert dus de functionaliteiten van foursquare®, Google Maps en Yelp, zonder dat winkeliers duizenden euro’s moeten investeren in traditionele en weinig bezochte websites.
Het economisch model van TagTagCity berust op de diensten met toegevoegde waarde zoals de digitale kortingbonnen. Voor elke promotie die bij een handelaar wordt verzilverd, steekt TagTagCity 5 cent op zak. Andere ‘diensten met toegevoegde waarde’ die de start-up ontwikkelde zijn de geschenkbonnen ter waarde van 15 tot 50 euro. Ze worden aangeboden in samenwerking met het bedrijf Monizze, dat gespecialiseerd is in de digitalisering van bonnen, cheques, enz. en worden verkocht op verschillende plaatsen. Wie een geschenkbon heeft, kan die gebruiken bij handelaars met de herkenbare rode druppel van TagTagCity.
Tegen eind dit jaar hoopt TagTagCity 10.000 tags te realiseren, maar het blijft wel de bedoeling om snel naar het buitenland te trekken. Het bedrijf onthulde de krant le Soir onlangs dat het de diensten van Wikipedia en Facebook wil gebruiken om zijn aanwezigheid in België en in de wereld een flinke boost te geven.