QR-codes... om mee te betalen

Op 16/01/13
Deel via

QR-codes zijn die rare, tweedimensionale vierkanten die uit zwarte blokjes bestaan. Je treft ze vaak aan in reclame, tijdschriften of publicaties en ze geven informatie over een product, merk of plaats. Nu kun je er ook je facturen mee betalen!

In Tsjechië wordt dit dé norm. Facturen betalen via QR-codes zal betalen makkelijker maken. Gedaan dus met het invoeren van die vervelende bankcodes. Via een mobiele app ontvangt de klant een factuur met QR-code. Die scant hij met het fototoestel van zijn smartphone, de app decodeert de details en maakt de overschrijving klaar. Het enige wat de gebruiker nog moet doen, is de overschrijving valideren.

Het initiatief gaat niet uit van één specifieke bank. Laat dat nu net de originaliteit zijn van het hele concept. Het idee werd gelanceerd door de vereniging van Tsjechische banken die eerder al een nationale standaard voor QR-betaalcodes vastlegde. Een eenvoudig en bijzonder efficiënt systeem dat volledig onder de controle van banken staat. De eerste bank van het land die met het systeem aan de slag gaat, is Komerční banka.

Hoewel de QR-code niet even revolutionair is als pakweg de NFC-technologie, heeft ze toch de verdienste veel makkelijker en sneller te zijn. Een ander niet te verwaarlozen voordeel is dat bijna alle bestaande smartphones het kunnen gebruiken en dat het geen grote investeringen vraagt. Niet verwonderlijk dus dat andere vergelijkbare systemen voor de bank- en financiële sector al het daglicht hebben gezien of in een testfase zitten. Meer dan een jaar geleden heeft OCBC in Singapore Scan and pay ontwikkeld (niet op basis van een QR-code maar een traditionele streepjescode). Sinds kort biedt ook de Bank of America de mogelijkheid aan om met een QR-code niet alleen facturen maar ook rekeningen te betalen in winkels of restaurants. Je hebt dus geen cash of kredietkaart meer nodig! En bij ons heeft KBC/CBC Scasher ontwikkeld, een smartphone-app waarmee je onmiddellijk overschrijvingen kunt doen dankzij een QR-codesysteem.