Met Genius hebben raplyrics geen geheimen meer voor je

Op 14/07/16
Deel via

Een zin waar je niets van begrijpt? Een woord dat op niets slaat? Genius.com helpt jou teksten van rappers te begrijpen. Een interview met medewerker Joël Odi.

“Tiens, wat bedoelt hij daar mee?” Dat is een vraag die je jezelf meer dan waarschijnlijk al eens gesteld hebt terwijl je naar het nieuwe nummer van je favoriete rapper luistert. Wel, als je jezelf ooit nog eens in zo’n situatie bevindt hoef je niet meer af te dalen in eindeloze internetfora of Wikipedia. Je kan ook gewoon een bezoekje brengen aan Genius.com, een website waar je de (verborgen) betekenis en achtergrond van bijna elke raptekst kan terugvinden.

Genius-1


Het idee voor deze website kwam van drie Amerikaanse studenten die discussieerden over de betekenis van een raptekst uit ‘Family Ties’ van Cam’Ron. “80 holes in your shirt, there: your own Jamaican clothes”. In oktober 2009 wordt Rap Exegesis geboren – twee maanden later wordt het omgedoopt tot Rap Genius.

Genius-3


Wegens een ongezien succes wordt de naam in 2014 vereenvoudigd tot gewoon ‘Genius’ – want vanaf dan staat de service ook open voor muziekteksten buiten het hip-hopgenre. Ver daarbuiten zelfs, want Genius gaat politieke teksten of zelfs Bijbelse passages niet meer uit de weg. “Onze rol? Wij zetten de lyrics en betekenissen handmatig online. Daarnaast verifiëren we de bijdrages van de bezoekers” zegt Joel Odi, één van de 140 moderators van Genius France. Yep, er is een Franstalige tak met 140 (!!!) editors. “En wanneer we een bepaalde verklaring van een gebruiker verwijderen, leggen we altijd uit waarom”.

Soms hoeven de lyrics niet geverifieerd te worden, zoals wanneer de betekenis van de artiesten zélf komt. “Dat bewijst dat rappers ons werk kunnen appreciëren”, legt Joël uit. Uiteindelijk is het een win-win situatie. “Wij winnen aan geloofwaardigheid en de artiesten kunnen hun teksten van duiding voorzien. De lezer kan zien dat we in dat geval de informatie rechtstreeks van de bron hebben. Er zijn verschillende rappers actief op onze website, zoals Eminem, 50 Cent, Nas, Future, Snoop Dogg en nog honderden anderen”.

Genius-5


Maar wat gebeurt er als een artiest onverwacht een track online zet? Hoe kan Genius ervoor zorgen dat de hongerige fans voorzien worden van duiding bij de lyrics? “In een uurtje of twee staan de teksten online” zegt Joël. “We zijn telkens paraat bij eender welke release. Er zijn zo veel verschillende medewerkers bij ons met al even veel verschillende smaken. Er is heus altijd wel iemand beschikbaar zich er even over te buigen”.


De gewoonte om van iedere punchline uit elke track van zijn favoriete rappers de betekenis bloot te leggen heeft Joël in een soort wandelend woordenboek van de straat veranderd. “Ik heb letterlijk hele avonden doorgebracht met het uitleggen van lyrics. Bijgevolg is mijn kennis over de slang wel stevig gegroeid” vertelt hij. Als genre is rap – met bijhorende karakteristieke metaforen, zegswijzen en zorgvuldige woordkeuze – het ideale genre geweest om een concept zoals Genius te lanceren. “Soms zijn de teksten echt verdomd ingewikkeld en dan hebben ze een verklarende uitleg nodig. Bijdrages van geverifieerde artiesten-accounts hebben dan een bijzonder belangrijke meerwaarde, zo vermijden we dat bepaalde lyrics fout worden geïnterpreteerd”, concludeert Joël.

Met zijn gloednieuwe tutorial om zelf een ‘Genius’ medewerker te worden en met de lancering van de nieuwe app zou de wereld klaar moeten zijn om alle muziekteksten ter wereld van duiding te voorzien – ben jij dat ook?