Redy, de solidaire mobiele portemonnee

Op 21/03/15
Deel via

Is Redy de zoveelste mobiele geldbeugel? Zeker niet! Hij onderscheidt zich van alle andere door zijn community-aspect en liefdadigheidsdimensie.

Redy werd officieel voorgesteld op de Finovate Europe-conferentie, die midden februari in Londen plaatsvond. Het is een product van twee Australische banken, Bendigo en Adelaide Bank.

Beide banken vroegen zich af met welke doorslaggevende argumenten ze hun klanten konden overtuigen om hun mobiele elektronische portemonnee te gebruiken. Hun oplossing: klanten een aantal zorgvuldig geselecteerde liefdadigheidswerken laten steunen. Bij elke aankoop via Redy wordt 0,5% van het bedrag omgezet in “creds”, een virtuele munt. De Redy-gebruiker kan creds sparen en op elk moment schenken aan de partnerorganisatie van zijn keuze.

Als de gebruiker daar niets in ziet, kan hij met zijn “creds” ook latere uitgaven betalen. Ook daar zit een slimme vondst achter. Hij kan zijn bijeengespaard bedrag alleen maar uitgeven in een netwerk van geselecteerde bedrijven die de lokale economie doen bloeien. Dat is ook voordelig voor handelaars die een cashback geven. Dat bedrag komt immers in hetzelfde economische circuit terecht.

Deze video legt het principe haarfijn uit:


Het Australische Redy lijkt een beetje op “Tookam” van het Crédit Agricole in France, hoewel dit laatste minder mobiel is. Klanten die daar een rekening openen, sparen of bankverrichtingen doen (geld afhalen, met de kaart betalen) ontvangen Tookets. Die kunnen ze wegschenken aan een vereniging naar keuze uit de lijst op de website van de bank.