Reizen met een beperkt budget? Zo doe je dat!

Op 16/04/18
Deel via

De lente is eindelijk gearriveerd, dus de kans is groot dat je reikhalzend uitkijkt naar de vakantie en plannen begint te smeden voor de zomer. Deze tips maken ze haalbaar.

Festivals, terrasjes, meet-ups en liefst ook een (verre) reis voor een portie zon, fun of avontuur met je beste vriend of je nieuwe lief? Het kan allemaal en je hoeft er geen astronomische sommen voor uit te geven. Met een paar handige tips en een dosis gezond verstand kom je al een heel eind.

1. Time is money

Als je gaat voor een verre reis, is je vliegticket meestal de grootse hap uit je budget. Tenzij je het slim speelt. Begin je zoektocht op een vergelijkende site als Skyscanner. Die geeft je in een oogwenk alle beschikbare tickets voor een bepaalde periode, aangeduid op een handige wereldkaart. Je hoeft enkel je bestemming te kiezen en je reistijden te bepalen. Onthoud daarbij dat vroege en late vluchten of lange reistijden misschien onpraktisch zijn, maar meestal wel minder kosten.

2. Wik, weeg en beschik

Als je eenmaal een periode en een bestemming hebt gekozen, is het beslist een idee om op de eigen sites van de betrokken luchtvaartmaatschappijen te kijken of je daar niet nog een betere prijs vindt. Internetplatformen durven aan het eind van je transactie nogal eens commissie aanrekenen, wat je op het eerste gezicht interessante prijs veel hoger maakt.

3. Let’s get phygital

Goed om te weten als je online prijzen vergelijkt: gebruik een VPN (Virtual private Network), om anoniem te surfen. Zo vermijd je dat de prijs gelinkt wordt aan je plaats van herkomst of je surfgedrag. Zodra je weet waar je naartoe wilt, is het trouwens een aanrader even binnen te stappen bij een reisbureau als Joker of Connections. Het klinkt misschien ouderwets, maar daar hebben ze de nodige expertise, tools en promoties in huis om je zo goedkoop mogelijk verder te helpen.

4. Wie het kleine niet eert…

Heb je je ticket geboekt? Super! Dan heb je nog net de tijd om wat centen opzij te zetten voor je logies en uitgaven ter plaatse. Leg om te beginnen een ouderwets spaarpotje aan met al je een- en twee eurostukken: je zult zien hoe snel dat aantikt. Maak ook je budget op voor de komende maanden. Bereken hoeveel je reis zal kosten, kijk hoeveel je moet sparen en verdeeld dat bedrag in een wekelijkse target. Om dat te bereiken, noteer je je vaste uitgaven en je resterende budget voor flexibele kosten. Houd een kleine reserve voor extraatjes, om ervoor te zorgen dat je het volhoudt. En geniet van het gevoel dat je reisdoel elke week dichterbij komt.