Rekening openen? Neem een selfie!

Op 04/10/15
Deel via

In India lanceerde de Federal Bank een operatie op Twitter via de hashtag #FederalbankDIY. Het idee is eenvoudig: open zelf een rekening door een gewone selfie naar de bank te sturen.

Het gebeurt steeds meer dat online banken de procedure om een rekening te openen sterk vereenvoudigen. In juni 2014 hadden we het hier over Mitek, dat de actie “Mobile Photo Account Opening” had opgezet. Met de camera van je smartphone maak je een foto van de documenten die de bank nodig heeft om een rekening voor je te openen en je verstuurt die vervolgens met je smartphone. In de loop van het proces wordt de informatie gecontroleerd met mechanismen voor de preventie van fraude en identiteitsdiefstal.

In India past de Federal Bank hetzelfde principe toe. Om een rekening te openen hoef je maar drie eenvoudige stappen te zetten. Eerst download je de app FedBook. Dan neem je een selfie met deze app (en het werk echt alleen met die app). Vervolgens digitaliseer je je Aadhar-kaart (het equivalent van ons rijksregisternummer) en je PAN-kaart (met fiscale gegevens). Ten slotte wordt er automatisch een rekening voor je geopend.

De vereenvoudigingsoperatie maakt gebruik van de hashtage #FederalbankDIY, die in geen tijd in India is opgeklommen tot een van de 10 meest trending topics. Dit succes is geen toeval: om het uur kent de bank door lottrekking waardebonnen toe aan berichten die de hashtag bevatten. Toch heeft het Twitter-account maar 2.000 fans, relatief ontgoochelend dus.