MasterCard wil een internationale restaurantgids uitbrengen. Niet op basis van gastronomische commentaren, maar wel door de gegevens te benutten van de miljoenen transacties die het beheert. Binnenkort smaakt alles een beetje naar Big Data...
We hadden het er enkele maanden geleden al over, Big Data spelen een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van innovaties voor de banksector. Het initiatief van MasterCard is daar een mooi voorbeeld van: een internationale restaurantgids.
‘Undercover’ recensenten naar restaurants sturen is niet aan de orde. Dat laat MasterCard over aan Michelin en consorten. Het is er MasterCard meer om te doen gegevens te gebruiken die je als ‘objectief’ zou kunnen bestempelen. Of toch minder subjectief. Het is maar hoe je het bekijkt. De bedoeling van MasterCard is een rangschikking op te stellen met favoriete adresjes van kaarthouders, onder meer op basis van het aantal bezoeken en de bedragen die ze er uitgeven. Zo verduidelijkte Cristobel von Walstrom, vicevoorzitter MasterCard Advisors Information Services aan FinExtra: “Het is een beetje alsof de mensen hun portefeuille gebruiken om te stemmen voor de restaurants!” Een ander voordeel volgens haar is dat een New Yorker die bijvoorbeeld Barcelona bezoekt, meteen ziet welke adresjes andere New Yorkers bezoeken of vermijden! Extra informatie die je niet kunt afleiden uit een gewone score op 20 of de gemiddelde menuprijs …
Voorwaarde is wel dat de algoritmes die de analyses uitvoeren perfect op punt staan, zo benadrukt de site C’est pas mon idée. “Zoals altijd schuilt de moeilijkheid namelijk in het distilleren van relevante informatie uit ruwe gegevens … ” MasterCard verzekert hoe dan ook dat de klantengegevens vertrouwelijk zullen behandeld worden. Alles zal anoniem verlopen.
Banken en financiële instellingen zijn vandaag de dag duidelijk verankerd in de data business. Dagelijks krijgen ze miljoenen gegevens binnen via klantentransacties, onlinetransacties, betalingen met kredietkaarten, geldopvragingen aan automaten, reacties op sociale netwerken, enz. Momenteel wordt daarvan echter minder dan 10 % gebruikt om nieuwe diensten aan te bieden. De uitdaging voor de toekomst bestaat er dus in om met die gegevens rekening te houden, net zoals MasterCard doet. Vandaag worden die gegevens amper of helemaal niet ingezet om te innoveren.