Revolut drukt de wisselkoersen

Op 04/09/15
Deel via

Wie vaak reist of geld naar het buitenland stuurt, kent het verschijnsel van de overdreven wisselkoersen en transactiekosten. Revolut maakt daar een einde aan. Een kaart en een app zijn voldoende.

De Britse start-up Revolut lanceert een bankrekening voor globetrotters en ze doet dat om twee redenen. Ze wil ten eerste correctere wisselkoersen bij betalingen of omzettingen van de ene munt naar de andere. En op de tweede plaats maakt ze wereldwijd online betalen mogelijk.

Wie een Revolut-rekening opent, opent eigenlijk virtuele bankrekeningen in 3 munten: de Amerikaanse dollar, de euro en het pond sterling. Later kunnen daar andere munten bijkomen. Je bevoorraadt je rekening in één van de drie munten met je debet- of kredietkaart of via een klassieke bankoverschrijving. Vervolgens kan je kosteloos geld overmaken of omzetten van de ene in de andere munt. De virtuele bank hanteert daarbij een gunstigste wisselkoers: de interbancaire wisselkoers. De omzetting zelf duurt maar enkele seconden, want de start-up beheert zelf je portefeuille in de betrokken munten.

Dit is een veelbelovend idee, vindt ook efinancialcareers. Het bedrijf groeit met 20 tot 30% per week. In juni vonden er al 1,5 miljoen transacties plaats via Revolut, dat onlangs een kapitaalinjectie van meer dan 2 miljoen euro kreeg van Balderton Capital.

Exploiteert de start-up een uniek idee? Hij behoort in elk geval niet tot de categorie van spelers als CurrencyFair of Transferwise want die wisselen geld tegen lage kosten tussen verschillende bankrekeningen uit. Revolut biedt bovendien een bankrekening en een virtuele kaart, naast een mobiele app voor iPhone en Android.