Roberto Fonseca & Fatoumata Diawara

Door France Dubois, Op 17/09/15
Deel via

Vuurwerk tussen de begaafde Cubaanse pianist en de zinderende Malinese zangeres.

Wanneer de 2 beste solisten van hun generatie beslissen om samen te werken, zorgt dat voor vuurwerk. De eerste vonken dateren van 2011 wanneer de Cubaanse pianist aan de Malinese zangeres vraagt om haar stem te lenen aan Bibisa op zijn album Yo. Zoals de titel van dat album en ook de rest van zijn werk suggereert, bevestigt Roberto Fonseca zijn Afro-Cubaanse identiteit door zijn wortels onder te dompelen in mandingue harmonieën en gnawaritmes. Zijn muzikaal parcours is bezaaid met veelkleurige melodieuze tinten: van de Cubaanse percussie uit zijn kindertijd over de elektro-hiphop uit zijn Havana Cultura Sessions project met Gilles Peterson en de soul en jazz met Herbie Hancock en Keith Jarrett tot de herhaaldelijke samenwerkingen met de Malinese multi-instrumentalist Baba Sissoko. 

Fonseca is vooral een begaafde en gulle pianist, die voortdurend zoekt naar emoties met zijn intense, percussieve spel. Schrik niet als hij tijdens het concert rechtveert om het publiek op te zwepen. Zijn ontdekker Ibrahim Ferrer trok hem aan als opvolger van Ruben Gonzalez bij de Buena Vista Social Club toen hij amper 25 was. Intussen heeft hij verschillende stijlen verkend in de zoektocht naar zijn eigen muzikale taal.

Net dat hebben deze 2 artiesten gemeen. De polyvalente Fatoumata Diawara (actrice, componiste en vooral zangeres) gebruikt haar stem om haar pijn uit te drijven (de vervreemding van haar familie, het verlies van haar zus, de situatie van de Afrikaanse vrouw) in diverse muzikale talen. Op haar tweeëndertigste heeft ze zo al samengewerkt met Dee Dee Bridgewater, Damon Albarn, Tony Allen, John Paul Jones en tal van anderen. Ze serveert een heerlijke, zinderende mix van Wassoulou-zang en snuifjes folk, blues en jazz.

Dit jaar hebben Fonseca en Diawara eindelijk hun samenwerking vastgelegd op het album At Home, live opgenomen op het festival Jazz In Marciac. Ze komen naar ons land voor een reeks van 5 uitzonderlijke concerten in het kader van Hello Jazz Festival.

Donderdag 19 November - CC De Werf - Aalst
Vrijdag 20 November - Flagey - Elsene
Zaterdag 21 November - De Warande - Turnhout
Zondag 22 November - 30 CC - Leuven
Maandag 23 November - CC Hasselt - Hasselt

Reserveer uw tickets hier.

Alle info over het Hello Jazz Festival op www.hellojazz.be.