Robocoin, de 1ste ‘Bitcoin-bank’

Op 28/06/14
Deel via

Robocoin, de start-up die aan de basis ligt van de eerste geldautomaten die met bitoins werken, wil de allereerste 100%-bitcoin-bank worden.

Ter info: de bitcoin die vaak ‘het geld van de geeks’ wordt genoemd, is een echte virtuele munt waarmee je goederen en diensten kunt kopen. Bitcoin staat los van het klassieke banksysteem en functioneert dus niet met munten of biljetten. Bitcoin heeft evenmin een centrale autoriteit. Het beheer van de transacties en het aanmaken van de bitcoins gebeurt collectief door het netwerk. Het is open software.

Eind 2013 kwam er in Vancouver de eerste Robocoin, een automatische verdeler van (ATM) bitcoins. De dag van ingebruikname registreerde hij al 80 transacties in virtuele munten. De Robocoin lijkt dan wel op gelijk welke andere geldautomaat, bankkaarten aanvaardt hij niet. Je identificeren doe je met je handpalm. De dagelijkse verrichtingen zijn beperkt tot 3.000 dollar per gebruiker. De Robocoin werd bedacht in Las Vegas, maar voor het eerst gelanceerd in Canada waar de fiscale wetgeving soepeler is.

Vandaag schakelt de start-up een versnelling hoger en wil hij uitgroeien tot een echte bank (een bitcoin-bank, welteverstaan). Het project moet gestalte krijgen tegen de zomer van 2014. De middelen zijn beschikbaar op het internet via een interface die de mosterd haalde bij onlinebankdiensten. Het netwerk kan bitcoins uitwisselen in 12 munteenheden en wordt aangeboden in 13 landen (bitcoin kent per definitie geen grenzen). Vijf minuten volstaan om een rekening te openen. Gelddeposito’s en –opvragingen gebeuren ogenblikkelijk. Het is ten slotte ook mogelijk om geld via je telefoonnummer over te schrijven.

Er zou vandaag zowat het equivalent van ongeveer 1,1 miljard euro aan bitcoins in omloop zijn.