Samsung Pay, en dan?

Op 02/01/16
Deel via

Binnenkort landt Samsung Pay in Europa en het is nu al beschikbaar in de VS en Zuid-Korea. De volgende stap in de evolutie van de dienst is misschien de mogelijkheid om beveiligd geld over te schrijven tussen smartphones. Samsung denkt er ook aan om zijn betaaloplossing open te stellen voor andere Android-fabrikanten.

Samsung Pay is al uitgegroeid tot een belangrijke speler en dat heeft veel te maken met het feit dat het twee technologieën tegelijk gebruikt: NFC (Near Field Communication) en MST (Magnetic Secure Transmission). Je kan Samsung Pay dus gebruiken bij alle handelaars die debet- en kredietkaarten accepteren, met of zonder chip. Apple Pay en Android Pay, de twee belangrijkste concurrenten, steunen uitsluitend op de NFC-technologie.

Samsung werkt ondertussen waarschijnlijk al aan zijn volgende stap: twee gebruikers van de app onderling geldtransfers laten uitvoeren, op een veilige manier, rechtstreeks van de ene naar de andere smartphone. De grote uitdaging hierbij is de communicatie met de financiële tussenpersoon die de betaling uitvoert. De oplossing komt van een start-up die gespecialiseerd is in mobiele betaaloplossingen, Hankook NFC. Dat ontwikkelde hiervoor nieuwe modules die zelfs zonder internetverbinding functioneren.

De samenwerking tussen Samsung en Hankook NFC zou het op korte termijn ook mogelijk maken dat smartphones die compatibel zijn met Samsung Pay als mobiele betaalterminal worden gebruikt. Die mogelijkheid zou trouwens niet beperkt blijven tot de modellen van Samsung zelf, maar gelden voor alle Android- en zelfs Windows 10-toestellen. Het zou de ideale oplossing zijn voor kleine winkeltjes of tijdelijke activiteiten. Zij kunnen dan ook kredietkaarten als betaalmiddel accepteren en hoeven toch geen hardware te installeren. Een smartphone volstaat.

De volgende markten waar Samsung op mikt inzake mobiele betalingen zijn China, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De constructeur wil ook andere smartphonefabrikanten en uitgevers van klantenkaarten de mogelijkheid bieden om zijn platform te gebruiken.