Samsung Pay uit de startblokken!

Op 26/08/15
Deel via

De nieuwe betaaloplossing werd voor het eerst ingevoerd in Zuid-Korea, het thuisland van de belangrijkste smartphonefabrikant ter wereld. Hoe verloopt het proefproject?

Samsung, de belangrijkste concurrent van Apple, wil al lang ook een soort “Apple Pay” en werkt er al sinds begin dit jaar aan met een Amerikaanse partner, LoopPay. Toch vond de fabrikant het beter om de oplossing eerst in zijn thuisland Zuid-Korea uit te proberen, vanaf 16 juli. Voorlopig gaat het om een proefproject met een duizendtal klanten. De grootschalige introductie zou in september plaatsvinden.

Voor de werking van zijn oplossing is Samsung het niet al te ver gaan zoeken. Net zoals bij Apple Pay, selecteer je de kaart die je wil gebruiken en meld je je aan via de biometrische sensor (vingerafdrukherkenning) om de betaling te valideren. Wie dat wil, kan ook voor bevestiging via een pincode kiezen. De handelaar krijgt je kaartnummer niet en kan je betaalinformatie dus niet bewaren.

In tegenstelling tot Android Pay en Apple Pay laat Samsung ook de keuze tussen twee verschillende technologieën (een erfenis van de overname van LoopPay): enerzijds NFC (om contactloos te kunnen betalen), anderzijds MST. Deze laatste afkorting staat voor de goede oude magneetstrip, die wereldwijd nog door de meeste kaartlezers wordt aanvaard.

Momenteel kan je Samsung Pay nog alleen maar met een smartphone gebruiken (en dan nog uitsluitend de Galaxy S6 en S6 Edge), maar er liggen al plannen voor andere toestellen klaar en vooral voor het volgende geconnecteerde horloge van het merk (lees hierover ons artikel van 13 juli). Dit nieuwe model zal immers over Samsung Pay via NFC beschikken. En in tegenstelling tot Apple Pay op de Apple Watch hoef je je smartphone niet bij de hand te hebben om je betaling te bekrachtigen.