Samsung Pay, van Korea naar Amerika

Op 11/09/15
Deel via

Eind september waagt Samsung Pay de sprong naar de Verenigde Staten en wat later ook naar Europa. De test in Korea zou alvast succesvol zijn. Is dit de “next big thing” voor mobiele betalingen?

Bij Samsung hebben ze deze zomer niet stilgezeten. Samsung Pay ging in Zuid-Korea officieel van start op 20 augustus en de mobiele betaaloplossing werd er grondig uitgetest. De lanceringsdatum voor de Verenigde Staten komt snel dichterbij: op 28 september is het zover. De groep kondigde ook aan dat de oplossing geleidelijk haar weg zal vinden naar China, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en dat daarna de rest van Europa volgt, maar toen wij dit artikel schreven waren er nog geen datums bekend.

In Korea heeft Samsung Pay in elk geval een enthousiast publiek veroverd. Alleen al tijdens de lanceringsweek werden 80.000 kaarten geregistreerd. Ter vergelijking: Samsung heeft in het land 100.000 exemplaren verkocht van zijn twee meest recente smartphones, de Note 5 en S6+ Edge. Volgens de lokale pers zou het succes vooral te danken zijn aan het grote gebruiksgemak van Samsung Pay.

De website Engadget kon in de VS al een test uitvoeren in “realistische” omstandigheden. Ontdek hun conclusies in deze video:De lancering in de VS wordt voor Samsung Pay in elk geval de meest gewaagde fase.
Het systeem moet er opboksen tegen Apple, dat al een jaar ervaring achter de rug heeft.

Sinds 20 augustus is het mogelijk om Samsung Pay te testen, maar dan moet je wel voldoen aan een hele reeks voorwaarden, die niet van de minste zijn. Je moet beschikken over een Galaxy S6, S6 Edge, Note 5 of S6 Edge+. Vervolgens moet je klant zijn bij één van de partnerbanken (Bank of America of U.S. Bank) en een VISA of Mastercard gebruiken. Ten slotte moet je een Samsung-account openen en klant zijn bij een van de operators die meedoen: AT&T, T-Mobile, Sprint en US Cellular. Het feit dat Verizon nog niet tot dit gezelschap is toegetreden, zou een probleem kunnen opleveren. De grootste Amerikaanse mobiele operator wil nog even “nadenken”. Toen Apple in september 2014 zijn systeem invoerde, was Verizon nochtans onmiddellijk aan boord gegaan.

Samsung Pay heeft ten opzichte van Apple een voordeel in Noord-Amerika: het systeem wedt op twee technologieën. Het is zowel compatibel met NFC (contactloze betalingen, zoals Apple Pay) als met de nog zeer ruim verspreide magneetstrooklezers (MST). Op 28 september zal onze correspondent in San Francisco Samsung Pay meteen uittesten en dan lees je er hier meer over.