De manier waarop wij het (virtuele) toetsenbord van onze smartphone gebruiken, zou je ons “digitale handschrift” kunnen noemen. Ook digitaal heeft iedereen blijkbaar een volstrekt uniek handschrift. En dus is dat bruikbaar om mobiel bankieren te beveiligen.
Heel vaak is de enige beveiliging van onze mobiele betalingen een pincode van vier cijfers. Is ons geld wel veilig met zo’n beperkte barrière? Een Zweedse start-up vindt alvast van niet. Ze ontwikkelde een oplossing om onze mobiele transacties beter te beveiligen met een analyse van ons “digitaal handschrift”.
Maar wat is dat, een “digitaal handschrift”? Neil Costigan, cryptograaf en CEO van Behaviosec, legt het uit: “Wij analyseren het tempo waarin iemand typt, de druk die hij uitoefent op de toetsen of op het scherm, de snelheid waarmee hij van de ene toets naar de andere gaat.” “In iemands typegedrag zit een herkenbaar patroon, een zekere consistentie, zodat wij weten dat het die bepaalde persoon is die zijn smartphone gebruikt.”
De algoritmen die Behaviosec ontwikkelde, zijn het digitale equivalent van gedragsanalyse. Ook de manier waarop wij de telefoon vasthouden, onderscheidt ons. Dat geldt zeker voor ons geschrift, een complexe, genuanceerde en instinctieve activiteit. Niet alleen de snelheid waarmee iemand typt wordt geanalyseerd. Nog heel wat andere, subtielere factoren spelen een rol.
De resultaten zijn verrassend. Professor Costigan raamt de gegarandeerde efficiëntie van het concept op 99,7%. Danske Bank behaalde in elk geval deze score bij een grootschalige test. Tegen eind dit jaar heeft elke gebruiker van de mobiele app in Denemarken, Noorwegen en Zweden toegang tot de nieuwe beveiligingsfunctie.
Het hoeft ook nauwelijks te verbazen dat de Amerikaanse militaire organisatie DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) bij de investeerders is. Ze financiert ook andere innoverende projecten zoals auto’s zonder bestuurder en de ontwikkeling van het internet.