Schud met je smartphone en spaar!

Op 28/01/14
Deel via

De bank Emirates NDB heeft pas een mobiele app gelanceerd waarmee je op een eenvoudige manier geld kunt overschrijven naar je spaarrekening door … met je smartphone te schudden. Best leuk, maar is het ook nuttig?

Van je zichtrekening op je spaarrekening 10 tot 400 euro – meer bepaald 50 tot 2.000 dirham – overschrijven door gewoon met je smartphone schudden. Het is de nieuwe ‘gadget’ die de bank Emirates NDB via haar mobiele app aanbiedt.

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal eenvoudig en best leuk. Op één detail na: de configuratie van de optie, die logischerwijs naar de naam Shake and Save luistert, neemt enige tijd in beslag zoals blijkt uit dit instructiefilmpje. Pas na verscheidene manipulaties – je identificeren, je zichtrekening selecteren, het minimale en maximale spaarbedrag bepalen, de gegevens bevestigen, enz. – kan de gebruiker zijn smartphone beginnen te ‘shaken’ om te sparen. Schudt hij met zijn telefoon, dan verschijnt het minimumbedrag dat hij geselecteerd heeft en verhoogt het naarmate hij  meer met zijn telefoon schudt. Stopt hij met schudden, dan volstaat het om de over te schrijven som te bevestigen. Het geld wordt onmiddellijk van de ene naar de andere rekening overgeschreven en het saldo meteen bijgewerkt. Dat is wat je ‘impulsief sparen’ noemt. Net zoals je een kledingstuk of een voorwerp op een impulsieve manier koopt, kun je nu dus ook op die manier sparen.

Toch is het fenomeen niet nieuw. De eerste bank die met dit soort sparen zowat drie jaar geleden uitpakte was de Nieuw-Zeelandse bank Westpac met haar app Impulse Saver. Met deze app moest je niet met je smartphone schudden. In plaats daarvan had je een ‘save’-knop om de overschrijving uit te voeren. Minder leuk, dat wel. Het spaarbedrag was ook beperkt van 2 tot 50 dollar.

Eind 2012 nam de Franse Banque Populaire het concept over met de functie ‘RapidEpargne’ van de app Cyberplus. Sparen deed je in deze app met één vingerbeweging. Eén minpunt: je moest je telkens opnieuw identificeren.

Vraag is of dit soort functie toekomst heeft op langere termijn. Zullen gebruikers het nieuwe speeltje niet beu worden na enkele ‘shakes’? Volstaat die speelse dimensie om Jan Modaal aan te zetten om te sparen? En jij, wat denk jij er eigenlijk van?