Shoppen doe je nu op Facebook

Op 30/08/14
Deel via

Facebook experimenteert met een “koopknop” waarmee gebruikers van het sociaal netwerk producten uit de advertenties in hun tijdlijn kunnen aanschaffen zonder Facebook te verlaten. Mark Zuckerberg bevestigde anderzijds ook dat er op Facebook Messenger een systeem voor mobiel betalen komt.

Eerst was het in juni de beurt aan Twitter om in zijn gesponsorde tweets een functie “buy now” te integreren en Facebook mocht natuurlijk niet achter blijven. Het duurt misschien niet lang meer of we kunnen onze boodschappen doen zonder Facebook te verlaten. Denk aan een vriend die een foto van zijn nieuwe T-shirt post. Die kan je binnenkort onmiddellijk kopen door te klikken of te tikken, even eenvoudig als een “like”.

Terwijl eerst alleen gebruikers in de Verenigde Staten over deze functie beschikken, wordt de test snel uitgebreid tot de rest van de wereld. Niet alleen de webversie van Facebook krijgt de nieuwe knop, maar ook de mobiele apps voor iPhone, iPad en Android. Het sociale netwerk wil vooral zijn impact op e-commerce en mobiele verkoop flink opdrijven. De functie wordt vervolgens uitgebreid tot elk element dat je vrienden posten. Bevelen zij iets aan, dan kan je dat onmiddellijk kopen zonder Facebook te verlaten.

Facebook werkt trouwens ook al aan een andere nieuwigheid, hoewel het daar nog even op wachten is: geld overschrijven via messaging. Mark Zuckerberg ziet in de mobiele app Messenger nu ook een oplossing om geld over te maken, zoals bij de app WeChat in China (die we enkele weken geleden hebben besproken). Messenger wordt elke maand al door 200 miljoen mensen gebruikt. Met dit project zullen gebruikers heel eenvoudig bedragen naar elkaar kunnen overschrijven, zonder de omweg via een bankrekening. Wordt zeker vervolgd en … wij houden u op de hoogte!